CubaTips: Rosa María Payá, Rotterdams filmfestival, olievervuiling in Golf van Mexico, Cuba op TV, schoondochter Trump, Che en de AfD en dilemma: handel of politiek

Geluk voor Cubaanse artsen

De voormalige Obama-administratie in de VS lanceerde de opheffing van de ‘natte voeten- droge voeten’ op 12 januari. Onmiddellijk werd de maatregel van kracht. Dat voorkwam dat op het laatste moment nog veel Cubanen richting Florida zouden vluchten. Het betekende ook dat mensen tussen de wal en het schip terechtkwamen, bijvoorbeeld in Mexico, Panama of Costa-Rica waar naar honderden Cubanen waren gevlucht. Het nieuwe beleid van Obama sloot de weg naar de VS onmiddellijk af en Mexico heeft nog deze week een vliegtuig met Cubanen naar Havana teruggestuurd.

artsencubainbrazilie2

Cubaanse artsen in Brazilië

Toelating
Ook Cubaanse artsen uitgezonden op ‘internationale missies’ in landen als Venezuela en Brazilië, raakten in de moeilijkheden omdat zij via het Amerikaanse programma Cuban Medical Professional Parole Program (CMPP) een verzoek tot toelating tot de VS deden en hun verzoek in behandeling werd genomen voor 12 januari. Inmiddels hebben de VS laten weten dat reeds ingediende verzoeken alsnog in behandeling zullen worden genomen. Dit nieuws is een opluchting voor de honderden artsen die in derde landen hebben gewerkt, de Cubaanse schatkist vulden (verkoop van medische diensten levert Cuba jaarlijks 3 miljard dollar op en Havana incasseert gemiddeld 75% van het salaris dat de Cubaanse arts in het buitenland verdient), maar uiteindelijk toch besloten niet naar Cuba terug te keren.

Het bovenstaande is het commentaar van de redactie van de CubaTips, die vandaag zijn verschenen. De volledige inhoudsopgave van deze unieke wekelijkse nieuwsbrief vindt u hierna:

tipsINHOUD NIEUWSBRIEF

  1. Geluk voor Cubaanse artsen
  2. Rosa María Payá keert terug naar Cuba
  3. Eén korte film over Cuba op Rotterdams filmfestival
  4. Cuba en VS pakken samen olievervuiling in Golf van Mexico aan
  5. ARTE-TV: Cuba, de mens en het water
  6. Schoondochter Trump in Cubaanse creatie
  7. ‘Che zou AfD gestemd hebben’
  8. Trump’s dilemma: handel of politiek
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend de CubaTips.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s