Eerste Cubaanse export in 50 jaar komt aan in VS

Voor het eerst in ruim een halve eeuw heeft een schip op legale wijze een lading vanuit Cuba verscheept naar de Verenigde Staten. Het vaartuig voer met 40 ton Cubaanse houtskool de haven van Everglades in de staat Florida binnen. De haven krijgt morgen ook bezoek van een handelsmissie uit Cuba, die verder doorreist naar de havens van Palm Beach, Houston, New Orleans en Nordfolk. Verder staat een ontmoeting met de Amerikaanse Kamer van Koophandel in New York op de agenda.

marabu-houtskool

Van marabu tot houtskool

‘Dit is het begin van een nieuw tijdperk van handel tussen de VS en Cuba’, zei directeur Scott van het bedrijf dat de lading verscheepte tegen The Miami Herald. Hij sprak van een historisch moment. De VS hanteert sinds de jaren 60 een embargo tegen Cuba. Oud-president Barack Obama heeft de handelsrestricties tegen het communistische land versoepeld. De import van bepaalde producten uit Cuba is toegestaan, mits de goederen door onafhankelijke ondernemers zijn geproduceerd.

Terugdraaien
Of er meer ladingen houtskool volgen nu Trump president is, is onduidelijk. Hij heeft gezegd dat hij de wijzigingen van zijn voorganger mogelijk weer wil terugdraaien. De nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, liet weten alle decreten die Obama recent nog nam, te willen herzien.

marabu2

Gekapte marabu

Marabu
Marabu is een hardnekkig onkruid dat een deel van de braakliggende gronden in Cuba heeft overwoekerd en andere planten en gewassen verstikt. Men maakt er houtskool van dat vooral wordt gebruikt in ovens voor pizza’s en brood. Maar Amerikaanse ondernemers hopen op meer handel met Cuba en organiseren voor hun Cubaanse gasten en zakenlieden in de VS morgen een seminar, getiteld: Zaken doen met Cuba. ‘Wij hopen de export met Cuba te vergroten, maar importen zijn natuurlijk ook OK,’ aldus zakenman Jim Pyburn. Onder de Cubaanse gasten is ook Ana Teresa Igarza, algemeen-directeur van de vrijhandelszone bij Mariel.

Bronnen
* NOS en The Miami Herald

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s