Cuba wil harmonische betrekkingen met Trump

Cuba heeft de nieuwe regering van Donald Trump een constructieve samenwerking aangeboden. ‘De Verenigde Staten en Cuba kunnen in harmonie en met respect samenleven. Cuba zal echter geen inbreuk op zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid dulden’, zei regeringsleider Raúl Castro woensdag bij de sluiting van de Top van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños (Celac) in de Dominicaanse Republiek.  Sinds de oprichting van CELAC in 2011 namen niet eerder zo weinig presidenten aan de CELAC-conferenie deel; de presidenten van Mexico, Panama en Colombia lieten op het laatst weten af te zien van deelname.

celac-raul-celac-dominicana-toespraak-25012017

Raúl Castro bij de CELAC-conferentie

De Cubaanse president reageerde voorzichtig op eerdere dreigementen van president Trump om stappen terug te zetten op de weg naar de verzoening als het regime geen strengere eisen zou accepteren inzake de verbetering van de burgerlijke vrijheden in Cuba. Castro: ‘Ik spreek de wens van Cuba uit door te gaan met de onderhandelingen over bilaterale zaken met de VS op basis van gelijkheid, wederkerigheid en onafhankelijkheid van ons land, en voort te gaan met de respectvolle dialoog en samenwerking over thema’s in ons gemeenschappelijk belang met de nieuwe regering van president Donald Trump.’  Hij voegde er aan toe dat beide landen met elkaar kunnen samenwerken, maar dat ‘men niet moet verwachten dat Cuba concessies doet die botsen met haar soevereiniteit en onafhankelijkheid’. Aanvankelijk steunde Trump het verzoeningsproces van zijn voorganger Barack Obama, later sprak hij van een ‘slap akkoord’ en vond hij de hervormingen in Cuba allesbehalve overtuigend.

celac-presidente-salvador-sanchez-medina-dom-r-25012017

De wisseling van de voorzitter van de CELAC

De Muur
De conferentie werd gisteren afgesloten op de dag dat bekend werd dat president Trump de muur tussen de VS en Mexico daadwerkelijk wil bouwen, maar de 33 landen van de CELAC beperkten zich tot een veroordeling van ‘het racisme en de xenofobie’ en eisten erkenning van de ‘ bijdragen van migranten in hun landen van oorsprong en landen waar zij nu verblijven.’

Bronnen
* Persbureau EFE en de Telegraaf

Link
* Toespraak (tekst en video) van Raúl Castro (9 minuten), 25 januari 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s