CubaTips: Verkiezingen, stortregens, Fidel Castro, Trump, Winter in Cuba, Batista en Havana zonder make-up

Verkiezingen en diversiteit
Eén van de beloften die Raúl Castro bij zijn aantreden in 2008 deed was de presentatie van een nieuwe kieswet. Maar deze maand begonnen de voorbereidingen van de algemene verkiezingen van 2017-2018 onder dezelfde verouderde wetgeving (uit 1992) als een kwart eeuw geleden. Volgend jaar zou een omslagpunt moeten zijn omdat de huidige leider president Raúl Castro op 24 februari 2018 definitief zal terugtreden.

verkiezingenfebr2013afficheraul

Verkiezingen in 2013

Zeshonderd kandidaten
Het meest bekritiseerde onderdeel van de huidige kieswet is de rol van de Commissie van Kandidaten, die een lijst van 600 kandidaten presenteert, evenveel als er zetels zijn in het parlement. Ook het verbod op het voeren van een eigen campagne met een eigen programma is sterk verouderd. Maar verandering ervan zou betekenen dat ook personen die geen partijlid of lid van een zogeheten massaorganisatie zijn, verkozen kunnen worden. Dat zou betekenen dat het officialisme meer politieke diversiteit zou accepteren.

Alternatief
In Cuba zijn nu twee dissidentengroepen actief: Candidatos por el Cambio/Kandidaten voor de Veranderingen en de groepering Plataforma Ciudadana Otro 18 / Burgerplatform 18 die deze veranderingen op vreedzame wijze willen realiseren. Ze zeggen inmiddels over 85 kandidaten uit heel het land te beschikken. Samen met initiatieven in de universitaire wereld, de journalistiek, de sociale media en de cultuur kunnen zij dit jaar het debat aanjagen over pluriformiteit en diversiteit als alternatief voor het starre officialisme dat van geen verandering lijkt te willen weten.

Het bovenstaande commentaar is van de redactie van de wekelijkse nieuwsbrief CubaTips, die iedere zondag verschijnt en dus ook op 29 januari 2017.

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend de CubaTips.

tipsINHOUDSOPGAVE ACTUELE NIEUWSBRIEF

  1. Verkiezingen en diversiteit
  2. Zware stortregens en wateroverlast in Havana
  3. La Chispa: Hoe zal Cuba zich Fidel Castro herinneren?
  4. Cartoon: Culturele uitwisseling met Trump
  5. Winter op Cuba
  6. Lijst Belgische exportbedrijven naar Cuba
  7. De moordpartijen tijdens het Batistaregime
  8. Boek: Havana zonder make-up
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws
Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s