Cubaanse kunstenaar trekt werk terug uit Museum The Bronx

De Cubaanse kunstenaar Tania Bruguera noemt het terugtrekken van haar werk van de expositie Wild Noise in het Museum The Bronx in New York ‘een morele beslissing’. Tijdens een persconferentie in Central Park in New York wees zij erop dat ‘er in Cuba kunstenaars zijn die worden genegeerd omdat zij zeggen wat zij denken.’
Bruguera, een Cubaanse performance-kunstenaar met wereldwijde faam, kondigde vorig jaar aan zich kandidaat te stellen als opvolger van president Raúl Castro als hij in 2018 aftreedt.

tania-bruguera-central-nueva-york27012017

Tania Bruguera tijdens de persconferentie in Central Park

Afgelopen week verzocht Bruguera (1968) haar werk Cabeza Abajo terug te trekken van de expositie, die 17 februari begint en waar werken te zien zijn van 30 Cubanen waaronder Los Carpinteros, Glenda León, Ana Mendieta, Kcho, Wilfredo Prieto en Humberto Díaz. Aanvankelijk zou er op de expositie werk te zien zijn vanuit Havana en uitgeleend aan New York, maar op het laatste moment gaf Cuba daar geen toestemming voor. De organisatoren wilden de expositie toch door laten gaan, maar nu met werk van Cubanen dat afkomstig is uit andere landen. Volgens Bruguera staat haar daad in ‘een lange traditie onder kunstenaars om te voorkomen dat de betekenis van kunstwerken wordt bedreigd door ongewenste politiek allianties.’ (…) ‘ Wie wel op deze expositie aanwezig is ontkent een deel van de geschiedenis namelijk die van de gecensureerden. De expositie Wild Noise wordt vergiftigd door politieke belangen die de bestaande censuur in Cuba ontkennen’, aldus Bruguera die de leiding van The Bronx hier verantwoordelijk houdt.

tania-bruguera-cabeza-abajo

Fragment van de performance Cabeza Abajo / Gebogen Hoofd

Repro José Martí
Zij stelt ook voor de 2,5 miljoen dollar die het Museum The Bronx samen met andere musea in de VS heeft bestemd voor een reproductie in Central Park van het standbeeld van José Martí, aan de slachtoffers van de orkaan Matthew te schenken. ‘Dat zou een ware daad  van vriendschap tussen de volkeren zijn. Als men de Cubanen wil helpen, doet men dat niet met projecten vol van persoonlijke ijdelheid,’ zegt Bruguera die ook vroeg om ‘principiële transparantie’ van de zijde van de Cubaanse regering als het gaat om het gebruik en de besteding van giften en hulp van regeringen, ngo’s en individuen aan Cuba.

Bron
* 14ymedio

Linken
* Op 18 augustus 2016 publiceerde deze Cubaweblog: Tania Bruguera: president van een vrij Cuba?
* Website Museum The Bronx
over Wild Noise / Ruido Salvaje van 17 februari tot 3 juli 2017

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s