Trump zou profijt moeten trekken van Obama’s Cuba-beleid

Als de media, China, Putin, IS, Immigratie en de muur hem niet teveel in beslag nemen, zou Trump de aandacht kunnen richten op het Amerikaanse Cubabeleid en er een succesje kunnen behalen. Dat schrijft Vincent T. Gawronski, hoogleraar politieke wetenschappen aan het Birmingham Southern College in Alabama in US News & Worldreport van 30 januari jl.

obama-barack-raul-castro-handen-in-luchtHij bezocht Cuba de afgelopen 6 maanden tweemaal: de eerste keer als lid van de groepering Witness for Peace en de tweede keer met collega’s en studenten aan het Birmingham Southern College.  Hij is ervan overtuigd dat de pogingen van president Barack Obama om de relaties met Cuba te verbeteren voor Trump de mogelijkheid bieden om het regime te beïnvloeden en uiteindelijk het embargo op te heffen. Cuba is in steeds grotere mate afhankelijk van Amerikaanse dollars en Amerikaans-Cubaanse partnerships lijken onvermijdelijk. Trump moet de druk op het regime tot politieke en economische liberalisering voortzetten en de aanwezigheid van Cubaanse burgers op het eiland actief bevorderen. Helaas weet Trump weinig van Cuba of over de Amerikaans-Cubaanse betrekkingen. In oktober tweette hij verwarrend: ‘Het volk van Cuba heeft te lang gestreden. Ik zal de beleidsvoornemens van Obama en de concessies aan Cuba terugdraaien tot de vrijheden van de Cubanen zijn hersteld.’ Herstellen tot wanneer? Tot de bloedige dictatuur van Fulgencio Batista?

manuel-cuesta-morua-politiewagen-28012017

De politie-auto waarin de oppositieleider Manuel Cuesta Morúa zaterdag 28 januari werd afgevoerd.

Mensenrechten
Zeker, de schending van mensenrechten gaat door in Cuba. In het jaarverslag 2015/2016 van Amnesty International wordt gemeld dat ‘ernstige beperkingen op de vrijheden van meningsuiting, vereniging en bewegingsvrijheid voortgaan. Duizenden gevallen van bedreigingen aan het adres van critici van het regime en arbitraire aanhoudingen en detenties werden gemeld.’ De vervolging van dissidenten in Cuba gaat door en Trump en de internationale gemeenschap moeten de druk op het regime vergroten om de schending van de mensenrechten te beëindigen, politieke gevangenen te bevrijden en vrije en eerlijke verkiezingen te houden.

Complexe relaties
Maar Cubanen hebben nu wel mogelijkheid om naar het buitenland te reizen, contact te zoeken op internet en kleine bedrijven op te richten om zo hun welvaart te doen groeien. Cubanen intensiveren hun contacten met het buitenland en de druk van veranderingen van onderop kan leiden tot een sterkere civil society waar vooral de jongere Cubanen zich minder identificeren met de Revolutie. Het falen en de hypocrisie over de Cubaanse Revolutie zijn voor een bezoeker aan Cuba al snel zichtbaar. Cubanen waarderen de revolutionaire verworvenheden – onderwijs, gezondheidszorg, de confrontatie met de VS – maar er is ook de overduidelijke ongelijkheid en de absurditeiten. Megan Mooser, een studente en deelnemer aan het bezoek, noteerde: ‘Een oogverblindend feit was de ongelijke verdeling van de rijkdom en de macht overal in Cuba. In een economisch systeem waar iedereen verondersteld wordt gelijk te zijn, worden de gebreken duidelijk zichtbaar.’

trumpCredits
De bal ligt bij Trump. Hij kan profiteren van de maatregelen die Obama ten aanzien van Cuba decreteerde. De Cubaans-Amerikaanse betrekkingen zijn nooit normaal geweest en zullen dit nooit worden, maar het embargo is contraproductief en staat lijnrecht tegenover de Amerikaanse belangen omdat het een legitimatie voor het Castroregime vormt en de mogelijkheden voor Amerikaanse belangen en commerciële belangen inperkt. Obama maakte een einde aan de voorkeursbehandeling van Cubaanse migranten en hief de natte-voeten-droge-voeten regeling op. Hij sloot daarmee een hogedrukventiel voor ontevreden Cubanen af. Duizenden van hen zijn nu ongelukkigerwijs gestrand in Centraal-Amerika.  Maar dit biedt Trump een betere onderhandelingspositie. Wanneer Raúl Castro in 2018 aftreedt, zoals hij beloofde kan Trump de nieuwe president een ultimatum bieden met de definitieve beëindiging van het embargo. Zo kan hij de credits krijgen voor wat Obama begon. Maar het zou ook al aardig en behulpzaam zijn als Castro of zijn opvolger iets aardigs over Trump zouden tweeten.

Bron
* Vincent T. Gawronski in US News & World Report, 30 januari 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s