Communistische jeugdbeweging treedt laat toe tot bloggerwereld

Het Verbond van Jonge Communisten / Unión de Jóvenes Comunistas (UJC) heeft zich aangesloten bij de nationale bloggerwereld, aldus de Cubaanse krant Juventud Rebelde. De jeugdige Cubaan met een partijlidmaatschap treedt met 10 jaar vertraging toe tot de wereld waar de oppositie, de onafhankelijke journalistiek en het burgerverzet al tien jaar en met succes actief zijn. Desondanks willen de initiatiefnemers ‘een ander alternatief’ bieden, aldus de officiële aankondiging in Juventud Rebelde  en noemt Joven Cuba / Jeugd van Cuba zichzelf ‘blog van de voorhoede van de Cubaanse jeugd’.

internet-blog-el-joven-cubanoAsael Alonso Tirado, bestuurslid van de UJC, verklaarde dat het blog gekenmerkt zal zijn door ‘een fris taalgebruik in overeenstemming met de leefwereld van jongeren’ en ontdaan van ’elke vorm van formalisme’. Maar tegelijkertijd wordt er aan toegevoegd dat in de debatten ‘het respect en de verdediging van de hoge waarden van de Revolutie’ moeten overheersen. De functionaris is optimistisch en zegt dat het blog kan rekenen op 31.5000 volgelingen en binnen ‘vijf dagen 1.000 bezoekers uit met name Cuba, de VS, Brazilië, Argentinië, Venezuela, Ecuador, Chili, Namibië en Angola noteerde.’ Maar Joven Cubano moet zich voegen in een jungle van digitale producten die inmiddels hun plek op het eiland hebben veroverd ondanks de geringe internetaansluitingen op  het eiland. De meeste jongeren consumeren hun informatie via informele distributienetwerken zoals het semi-illegale Paquete.

Officialisme
De weblog El  Joven Cubano voegt zich bij de reeds bestaande officiële sociale netwerken op internet. Officieel Cuba kent Ecured, dat probeert te concurreren met Wikipedia; Reflejos, vergelijkbaar met bloggernetwerken als Blogger en La Tendedera of Waslijn die de concurrentie met Facebook moeten aangaan. Ook is er een officiëel alternatief voor het half illegale El Paquete, namelijk La Mochila of Rugzak. Maar geen enkele van deze kopieën bereikte de populariteit van de originele modellen. De vraag is of het nieuwe blog van de communistische jeugdbeweging UJC er wel in slaagt de onverschilligheid en het wantrouwen van de Cubaanse jongeren tegenover de officiële initiatieven te doen verdwijnen.

joven-club-internetReacties
eldetetiveG2, reaguurder op de website 14ymedio nam de proef op de som: ‘Enkel om het uit te proberen, plaatste ik een reactie en vroeg of ideeën en commentaren die niet in lijn waren met de richtlijnen van de Cubaanse Communistische Partij en de wijze waarop die bijna 60 jaar het land bestuurde, waren toegestaan. Na plaatsing van mijn reactie kreeg ik een boodschap die zei dat plaatsing wachtte op de toestemming van de moderator. Toen ik later de pagina met commentaren ververste was mijn reactie verdwenen. Dus wie niet positief wil spreken over het communisme, kan beter niet zijn tijd verdoen met een bezoek aan deze website.’ Het artikel in Juventud Rebelde wordt gevolgd door tientallen reacties. Bezoekers merken op dat zij geen internetaansluiting hebben en dat de nieuwe weblog van de UJC niet eindigt op de domeinnaam cu., maar met WordPress en dus onbereikbaar voor veel Cubanen. Osmany schrijft: ‘Onze organisatie UJC is Cubaans en hoe is het dan mogelijk dat jongeren uit andere landen toegang hebben tot deze pagina en wij die deze site echt nodig hebben, niet?’ En MG laat weten: ‘Het is weer het oude liedje. Zoals duizenden anderen heb ik ook alleen maar toegang tot het domein cu. Dat is onlogisch en zo is het met veel internetpagina’s. En vervolgens geven we de schuld aan de Amerikaanse blokkade en het heeft allemaal volgens mij niks te maken met buitenlandse politiek.’

Bron
* Website 14ymedio, 1 februari 2017

Link
* Weblog El Joven Cubano

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s