Ruim 3.000 Cubanen bezoeken maandelijks Guyana

Elke maand bezoeken 3.000 Cubaanse burgers Georgetown, de hoofdstad van Guyana. Niet om toeristische redenen, maar om handelswaar in te slaan voor de kleine zelfstandige ondernemers of cuentapropistas in Cuba. Het cijfer is afkomstig van Gerry Gouveia, manager van de Guyanese vliegmaatschappij Roraima Airways. Het bedrijf sloot 1 jaar geleden een overeenkomst met de Cubaanse autoriteiten voor dagelijkse vluchten tussen Georgetown en Havana.

miami-vliegveld-pakettenVolgens Gouveia is sprake van groeiende handelsstromen zowel ten gunste van zijn eigen land als van de particuliere sector in Cuba. Op deze wijze komen de Cubaanse cuentapropistas aan handelswaar die in Cuba niet verkrijgbaar is omdat het land geen groothandel kent. Gouveia schat de aankopen van de Cubaanse bezoekers aan Guyana op 150 miljoen dollar per jaar, een betekenisvol bedrag voor de commerciële sector in Guyana. In Guyana is nu een missie naar Cuba in voorbereiding uit het midden- en kleinbedrijf, die een bilaterale raad voor de bevordering van de handel tussen beide landen wil oprichten en waar zowel overheden als ondernemers aan deelnemen.

Visum
Cubanen kunnen Guyana bezoeken zonder visum als zij maximaal 90 dagen daar verblijven. Om die reden bevinden zich op dit moment ook Cubanen in Guyana die via dit land hun reis naar de VS willen voortzetten.

188 miljoen dollar
Volgens de Cubaanse partijkrant Granma (2 februari 2017) rekent de Cubaanse regering voor dit jaar op 188 miljoen dollar aan inkomsten en belastingen uit de nog jonge sector van de kleine particuliere ondernemingen. Deze inkomstenbron maakt 7% uit van de Cubaanse begroting voor 2017, die 63.811 miljoen dollar bedraagt. Sinds de regering van Raúl Castro in 2010 beroepen vrij stelde voor kleine zelfstandigen, is op dit moment een kwart van de arbeidende bevolking in de particuliere sector werkzaam.

Bronnen
* Diario de Cuba, 3 februari 2017
* Interview in de partijkrant Granma met Jesús Matos Alem, directeur-generaal van het Ministerie van Financiën en prijzen over de begroting van 2017, de inkomsten en uitgaven van de Cubaanse regering, 2 februari 2017.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s