Helft van Cuba’s politieke gevangenen behoort tot UNPACU

Volgens het maandrapport van de Cubaanse Commissie van Mensenrechten en Verzoening (CCDHRN), behoort de helft van Cuba’s politieke gevangenen tot de beweging Unión Patriótica de Cuba / Patriottische Unie van Cuba, afgekort UNPACU. De CCDHRN meldt dat er in de afgelopen maand januari 478 personen om arbitraire redenen in Cuba werden gearresteerd, dat zijn er 20 meer dan in december 2016. Vorig jaar meldde de CCDHRN in totaal 9.940 gevallen van arbitraire arrestaties. Dit record maakt dat Cuba op de eerste plaats in Laijns-Amerika staat wat betreft dit type arrestaties.

unpacuspanduk

UNPACU is het belangrijkste doelwit van politie en geheime diensten in Cuba

De commissie meldt ‘12 gevallen van fysieke agressie en 11 gevallen van pesterij’, een situatie die onderdeel is van het ‘beleid van intimiderende repressie’ dat Cuba al ‘al bijna 60 jaar kent.’ De mensenrechtencommissie herhaalt dat de Damas de Blanco / Vrouwen in het Wit een belangrijk doelwit zijn van politieke repressie hoewel ook de UNPACU een bijzonder doelwit is van ‘arbitraire aanhoudingen en destructieve acties tegen leden van deze groep.’ UNPACU is een oppositiebeweging die vooral in het oosten van het land actief is. De beweging kreeg te maken met ‘roof van apparatuur zoals laptops, camera’s, mobiele telefoons. Deze acties gingen gepaard met ernstige vormen van politiegeweld’.

cardet-free

Cardet Vrij

Beweging van Bevrijding
Het maandrapport wijst verder op ‘de situatie in de gevangenis van dr. Eduardo Cardet, coördinator van Movimiento Cristiano Liberación (MCL), de Christelijke Beweging van Bevrijding, die recent werd geadopteerd als gewetensgevangene door Amnesty International.’ De zorg van deze mensenrechtencommissie gaat verder uit naar de dubieuze arrestatie in januari van Karina Gálvez, redactielid van het magazine Convivencia en beschuldigd van belastingontduiking. Zij is in afwachting van een proces. Op 17 januari werd ze na 6 dagen cel op borgtocht vrijgelaten.

Politieke gevangenen
Het aantal politieke gevangenen in Cuba bedraagt, aldus de CCDHRN, meer dan 110, ‘de meesten van hen zijn lid van de Unión Patriótica de Cuba UNPACU. Verder merkt de CCDHRN op dat de Cubaanse regering ‘opnieuw gevangenen inzet als geschoold personeel bij commerciële activiteiten’ zoals de productie van houtskool, bedoeld voor de export naar Europa en de VS’. De commissie verwijst hiermee naar een scheepslading houtskool, gemaakt van het hardnekkige onkruid marabu die vorige week werd verscheept naar de VS.

Bron
* 14ymedio, 3 februari 2017

Link
* Maandrapport  van de CCDHR, januari 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s