Twee en vijf jaar gevangenisstraf geëist voor activistenechtpaar

De  Cubaanse autoriteiten hebben twee en vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een activistenechtpaar van de Mesa de Diálogo de la Juventud / Dialoogtafel van de Cubaanse Jeugd (MDJC). Casares Soto wordt bovendien beschuldigd van belediging van de overleden leider Fidel Castro.

mdjc-yamilka-abascal-rolando-casares

José Rolando Casares Soto en Yamilka Abascal Serrano en hun dochtertje

José Rolando Casares Soto en Yamilka Abascal Serrano moeten op 15 februari voor het Gemeentelijk Tribunaal van San Juan y Martínez in Pinar del Río verschijnen. De Cubaanse politieke politie beschuldigt Casares Soto van ‘agressie’ en ‘aanstootgevend gedrag’. Soto werd in augustus vorig jaar aangehouden toen hij op weg was naar de hoofdstad Havana vanwege de presentatie van de campagne Poder Joven / Jonge Kracht. Hij zat toen enkele dagen gevangen in San Juan y Martínez. In het politiebureau werd hij gedwongen zijn kleding uit te trekken. Dat weigerde hij en vervolgens werden beide aanklachten geformuleerd. Volgens een woordvoerder van de MDJC worden opposanten wel vaker beschuldigd van gewone misdaden en overtredingen.

logo-mdjcProces
Soto’s vrouw Yamilka Abascal Serrano ontdekte in september vorig jaar dat er een zaak tegen haar man werd voorbereid. Men verbood hem toen een reis naar Colombia te maken. Zijn vrouw had op het politiebureau anti-regeringsleuzen geroepen en de vrijlating van haar man geëist. Als getuigen zijn enkel politieagenten en leden van de Cubaanse politieke politie opgeroepen; geen enkele getuige ten gunste van het echtpaar is opgeroepen. De MDJC-woordvoerder noemt een mogelijke veroordeling ‘een grove onrechtvaardigheid’, temeer daar Yamilka Abascal 7 maanden in verwachting is. Het echtpaar heeft al een dochtertje van 2 jaar en een zoon van zes. Via Twitter en Facebook voert de MDJC actie en benadrukt dat het echtpaar  veroordeeld kan worden ‘enkel en alleen omdat zij vrije en pluriforme verkiezingen in Cuba eisen.’

Bron
* Waldo Fernández Cuenca op de website Diario de Cuba, 10 februari 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s