Crisissfeer op Internationale Boekenbeurs in Havana

Uit een recent onderzoek onder 1.423 universiteitsstudenten van Observatorio del Libro y la Lectura blijkt dat 42,4% van hen weinig belangstelling heeft voor literatuur. Dat blijkt ook op de Internationale Beurs van het boek / Feria Internacional del Libro die vorige week in Havana werd geopend. Een van de verkopers meldt dat vooral kruiswoordpuzzels en horoscopen hun weg naar het bezoekend publiek vinden. Een topper is de recente biografie over Raúl Castro, aldus een bericht in de partijkrant Granma. En 1984 van George Orwell over het leven in een totalitaire dictatuur. Het boek was tot 2016 in Cuba verboden. Tussen 2010 en 2015 is het aantal uitgeverijen op de boekenbeurs gedaald van 286 tot 163 evenals het aantal bezoekers van meer dan 2 miljoen tot 1 miljoen. Zijn de lezers veeleisender of de uitgegeven boeken minder aantrekkelijk?

feria-libro-san-carlos-de-la-cabana-es-la-sede-principal-de-la-xxvi-feria-internacional-de-libro-de-la-habana-februari2017

De boekenbeurs speelt zich af in het Fort San Carlos de la Cabaña in Havana

Tot ergernis van veel bezoekers lijkt het alsof het makkelijker is allerlei lekkernijen te bemachtigen dan boeken te vinden, afgezien van de werken die eer bewijzen aan de overleden ex-president Fidel Castro* of werken met een grote dosis anti-imperialisme of een affiche-grote afbeelding van de overleden Venezolaanse leider Hugo Chávez. Een uitzondering vormde de verfrissende bijdrage van de Canadese delegatie met twee bekende namen uit dit land, de schrijvers Margaret Atwood en  Graeme Gibson. Canada is dit jaar de eregast van de beurs.

feria-2017-boek-fidel-castroBio Raúl
Het meest verkochte boek, aldus de staatsinstelling Instituto Cubano del Libro (ICL), is de biografie Raúl Castro, un hombre en Revolución / Raúl Castro, een man in Revolutie. Het boek (482 pagina’s) werd geschreven door de voormalige KGB-agent Nikolái Leónov en aan de laatste werd op de beurs de Grote Prijs van de Lezer toegekend. Het boek wordt al enkele maanden op grote schaal verspreid onder militairen en medewerkers van staatsinstellingen. De prijs van het boek bedraagt 30 nationale peso’s, maar regeringsfunctionarissen, militanten van de partij en leden van de massaorganisaties kunnen het boek met een flinke korting kopen.

Populair
De langste rijen in het fort La Cabaña waar de beurs jaarlijks plaatsvindt, zijn te vinden bij de tafels waar kinderboeken (met tekeningen van Walt Disney) of affiches van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo worden verkocht. Een verkoopster promoot met luide stem een boek over de voorhoedespeler van Barcelona voor de prijs van 4 CUC, een kwart van een maandsalaris. Verhalen over prinsessen en dinosaurussen doen het goed onder de jeugdigen, maar volwassen kiezen voor de tarot en de sterrenbeelden. Het genoemde onderzoek van Observatorio del Libro y la Lectura onder 1.423 jongeren laat zien dat de ondervraagden als reden voor hun geringe interesse in boeken verwijzen naar de hoge prijzen, de weinige tijd die men heeft en het ontbreken van interessante lectuur. De 22-jarige verpleegster Yudit: ‘Dit jaar is er weinig nieuw materiaal’. Ze was op zoek naar romans en sciencefiction, maar tevergeefs want ‘ik vind niks’. Een moeder vertelt een Cubaans woordenboek (2 delen) te hebben gekocht voor 30 Cubaanse peso’s. Volgens haar zijn de prijzen gestegen en bovendien wordt er nu in de beursruimten alcohol geschonken, een fenomeen dat voorheen op veel kritiek stuitte. Bezoekende lezers missen kinderliteratuur of werk van Wendy Guerra of Leonardo Padura. De laatste neemt wel deel aan een conferentie over het werk van Gabriel García Márquez. Van het werk van Padura is alleen een heruitgave van zijn roman La novela de mi vida op de beurs aanwezig.

ferialibro-abel-prieto-y-raul-vallejo-ministros-de-cultura-de-cuba-y-ecuador-estuvieron-atentos-al-dialogo

Rechts Abel Prieto, de Cubaanse minister van Cultuur en zijn collega uit Ecuador, Raúl Vallejo tijdens de openingsceremonie, donderdag 9 februari. Daar werd uitgebreid eer bewezen aan de overleden leider Fidel Castro, die werd omschreven als ‘de meest authentieke en de visionaire schepper van het Cubaans uitgeverijsysteem.’

Gebrek aan wedijver
Het merendeel van de vier miljoen boeken die op de beurs te koop worden aangeboden, is een heruitgave. Buitenlandse uitgeverijen zijn huiverig om zich op de Cubaanse markt te begeven. ‘De Latijns-Amerikaanse uitgeverijen kennen veel meer competitie en onze beurs is er niet in geslaagd zich daar in te passen,’ zegt een bron bij de officiële uitgeverij Letras Cubanas die anoniem wil blijven. ‘Wij zouden moeten wedijveren met onze partners in Guadalajara of Buenos Aires, maar we kunnen daar niet aan tippen,’ voegt hij toe. Net buiten het fort La Cabaña is een grote ruimte gevuld met kraampjes waar kip en geroosterd varkensvlees worden verkocht en vooral veel bier. Hier komt een deel van de bezoekers terecht die nu maar investeren in eten en niet in de boeken die men had willen kopen. ‘Ooit komen er betere jaren’,  zegt een van hen die met lege handen het terrein van het fort verlaat.

cover-1984-2016

Orwell’s 1984

Top Tien
Dit zijn volgens het Instituto Cubano del Libro (ICL) / Cubaans Instituut voor het Boek op dit moment de best verkochte boeken in Cuba:

  1. Raúl Castro. Un hombre en Revolución geschreven door Nikolái Leónov,
  2. 1984 van George Orwell
  3. La Bella Durmiente en Central Park van de uitgeweken Grettel J. Singer en uitgegeven door Gente Nueva
  4. Lo que yace a través del mar. Over de geschiedenis van de Cuban Five –spionnen door Stephen Kimber, uitgegeven door Nuevo Milenio.
  5. La piedra de rapé door Daniel Chavarría (Uitgeverij José Martí)
  6. Hacer y deshacer el amor, bloemlezing van Alex Fleites (Uitg.Unión)
  7. La niña y el elefante van Frei Betto (Uitg. Gente Nueva)
  8. Las campañas de Juana la loca van Marta Rojas (Uitg. Oriente)
  9. El caballo de la palabra. Afrikaanse uitspraken en gezegden van Rogelio Martínez Furé ( Uit. Arte y Literatura)
  10. 10.Echu-Elegguá: Dynamisch evenwicht van het bestaan van Adrián de Souza (Uitgeverij Unión).

cover-libro-un-nino-llamado-fidel-alejandroBron
* Webkrant 14ymedio, Zunilda Mata, 13 februari 2017

Link

* Website Cubadebate 7 februari 2017: 24 titels op Boekenbeurs over Fidel Castro

Noot
* De uitgeverij van het Cubaans leger Verde Olivo presenteerde een boek Un niño, llamado Fidel Alejandro / Een jongentje, Fidel Alejandro genoemd, over de jeugd van de overleden leider Fidel Castro.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s