Cubaanse graffitikunstenaar in Havana getolereerd

Graffitikunstenaar Yulier Rodriguez Pérez poseert voor een van zijn werken in Oud-Havana. Drie jaar geleden verschenen de eerste grillige muurtekeningen van deze 27-jarige kunstenaar, die zijn werk ondertekent met Yulier P, op muren in Havana. De eerste tekeningen leken abstracte konijnen met lange oren, geschilderd in zwart op afgebladderde muren. Nu is er bijna geen buurt meer in de Cubaanse hoofdstad waar men het metershoge werk van Yulier P. niet kan vinden, soms met grote geopende muilen, dan weer bloemen vermengd met het beeld van een vrouw of in de handen van een kind.

graffiti-yulier-rodriguez-perezHet werk van de 27-jarige kunstenaar, voluit Yulier Rodríguez Pérez genoemd, valt niet enkel op door zijn artisticiteit en opvallende formaten, maar ook omdat men het tegenkomt op plekken waar graffiti zeldzaam is. Bijna alle posters en muurschilderingen in Cuba zijn politieke slogans of revolutionaire afbeeldingen. Zijn kunst valt niet alleen op omdat deze afwijkt, maar ook vanwege de mate van verborgen signalen met sociale kritiek. ‘Voor mij is het belangrijk dat de urbane kunstenaar zichzelf vrij kan uiten en door niets of niemand wordt belemmerd, of het nu een eigenaar van een galerie is of de regering,’ zegt Rodriguez in een interview met persbureau Associated Press. Cuba kent een omvangrijke kunstenaarsscene en sommige bekende schilders als Manuel Mendive, Roberto Fabelo en Nelson Domínguez vestigden hun reputatie, ook buiten Cuba. Maar Rodríguez komt niet voort uit het artistiek establishment. Hij werd geboren in de provincie Camagüey, waar hij tevergeefs probeerde een kunstenaarsopleiding te volgen. In plaats daarvan onderwees hij zichzelf met steun van lokale leraren. Hij nam ook deel aan workshops in de wijk waar muren dienst deden als schildersdoek. Hij ziet zijn werk als politiek en sociaal statement. ‘De urbane kunstenaar stelt vragen over de maatschappij en de politiek, de werkelijkheid van het leven op straat en dat betekent voor hem vaak een confrontatie met hulpeloosheid en frustraties over de dagelijkse strijd, die niet passen in het beeld dat velen van Cuba hebben.’

graffiti-yulier-rodriguez3Getolereerd
Hoewel hij niet ondersteund wordt door de regering, lijkt hij te worden getolereerd. Rodriguez zegt dat de politie nooit tussenbeide is gekomen en zelfs voorkwam dat vandalen zijn kunst beschadigden. Hij is wel ondervraagd door leden van de geheime politie over zijn openlijk politieke stellingname. ‘Ik ben niet tegen het systeem. Ik ben voor een systeem dat werkt ten gunste van de mensen….het goede en het slechte zijn aspecten van de waarheid.’ Hij houdt geen catalogus van zijn werk bij, maar schat dat er ongeveer 150 werken in vooral Havana te zien zijn. Mensen reageren enthousiast omdat een graffiti vaak het troosteloze en verwaarloosde decor van de stad, doet vergeten. Osmel Ochoa, een 40-jarige bewoner van Oud-Havana, is een bewonderaar. ‘Het is een nieuwe stijl voor mij en mensen kunnen het waarderen omdat het onplezierige plekken in de stad opfleurt. Het zou overal te zien moeten zijn,’ aldus Ochoa.

Bron
* The Associated Press, 14 februari 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s