Cubaans regime hindert prijsuitreiking met arrestaties en reisverboden

Oud-president Felipe Calderón van Mexico heeft geen toestemming gekregen van de Cubaanse autoriteiten om vandaag de uitreiking van de Oswaldo Paya-prijs in Havana bij te wonen. Eerder werd het twee onafhankelijke journalisten Sol García Basulto en Henry Constantín Ferreiro onmogelijk gemaakt hun woonplaats Camagüey te verlaten op weg naar Havana. Mariana Aylwin, oud-minister in Chili, had maandag al te horen gekregen niet welkom te zijn in Cuba. Zij zou de prijs postuum in ontvangst nemen voor haar vader, oud-president Patricio Aylwin. De Chileense regering heeft haar ambassadeur in Cuba geboden naar huis terug te keren en betreurt de beslissing van de Cubaanse autoriteiten.

aylwin-ministra-mariana-aylwin-habana

De Chileense oud-minister Mariana Aylwin

Mariana Aylwin: ‘Het is een betreurenswaardig besluit omdat mijn vader destijds de diplomatieke relaties met Cuba herstelde en nu doen ze dit.’ Ook herinnerde ze er aan hoe in de periode van het Pinochet-regime democraten die naar Chili wilden reizen ‘om hun solidariteit te betuigen evenmin het land mochten binnenkomen. Dit is het verschil tussen een dictatuur en een democratie.’ (…) ‘De onderdrukking in Cuba vind ik echter ernstiger dan het verbod om in te reizen dat men mij oplegde.’ Rosa María Payá, dochter van de overleden oppositievoorman Oswaldo Payá, heeft de beslissing van de Cubaanse regering veroordeeld en zei: ‘Vandaag moeten we meer dan ooit werken aan het terugwinnen van onze vervolgde natie, die in handen is van een door niemand verkozen elite.’

garcia-basulto-henry-constantin-ferreiro

Henry Constantín Ferreiro (rechts) en Sol García Basulto

Journalisten
De onafhankelijke journalisten Henry Constantín Ferreiro en Sol García Basulto werden beiden gearresteerd op het vliegveld Ignacio Agramonte in Camagüey toen zij het toestel naar Havana wilden nemen. Documenten van Constantín Ferreiro en een mobiele telefoon werden in beslag genomen. Ferreiro is medewerker van de internetkrant 14yMedio. Hij kreeg in november enkele dagen huisarrest opgelegd tijdens de landelijke karavaan van Havana tot Santiago de Cuba met de as van Fidel Castro. Ook twee activisten van de beweging Cubadecide, geleid door Rosa Maria Payá in de provincie Holguín zijn zaterdag gearresteerd nadat ze een telefonische uitnodiging hadden gekregen om de prijsuitreiking vandaag om 17 uur Nederlandse tijd, bij te wonen. De prijs wordt postuum uitgereikt aan Patricio Aylwin en aan Luis Almagro, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Link
* Protestbrief van de Sociedad Interamericana de Prensa / Interamerikaanse Vereniging van de Pers (SIP) tegen de vervolging van twee journalisten in Cuba. Eén van hen, Henry Constantin is ook vice-voorzitter van de SIP.
* Protest van de Cubaanse ambassade in Chili

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s