Anti-embargolobby wil voortzetting toenadering met Cuba

Ondernemers in de VS hebben de regering Trump gevraagd de toenadering met Cuba voort te zetten. De lobbygroep Engage Cuba heeft in een brief aan de Minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, gewezen op de positieve effecten op ondernemers in zowel de VS en Cuba van het beleid, dat eerder werd ingezet door president Obama.

tax2iEngage Cuba vraagt Tillerson ‘het beleid van de VS tegenover Cuba voort te zetten, gericht op de versterking van de particuliere sector in Cuba, het creëren van mogelijkheden voor Amerikaanse bedrijven en ons nationaal belang in deze regio te bevorderen’. James Williams, voorzitter van Engage Cuba, schrijft in deze brief verder dat de versoepeling van de regelgeving in de VS ‘heeft bijgedragen aan de consolidatie van de groeiende private sector in Cuba.’ Williams nodigt de minister uit dit beleid aan te scherpen en het gesprek aan te gaan met Cubaanse ondernemers om ‘Cubaanse ondernemers beter te begrijpen.’ Hij zegt waardering te hebben voor het voornemen van Tillerson om het Amerikaanse beleid tegenover Cuba ‘van boven naar beneden te herzien’, zoals deze de Senaat eerder liet weten.

Eén derde
Engage Cuba omvat 400 bedrijven en organisaties waaronder Viacom, Comcast NBCUniversal, Masimo, Stonegate Bank, Honeywell, SAP en de hotelketens Starwood en Accor. De coalitie wijst op de groeiende rol in de afgelopen jaren van het particulier bedrijfsleven in Cuba, die leidde tot ‘economische groei en maatschappelijke verandering op het eiland.’ (…..)’Eén derde van de werkende bevolking in Cuba werkt op dit moment in de particuliere sector en verdient meer dan de Cubanen die werken voor de Staat.’ (…) ’Wij mogen deze kans om een positieve verandering in Cuba niet missen en terugvallen in het gefaalde beleid van isolement van de laatste 55 jaar.’

raul-con-leahy-y-otros-congresistas-februari-2017

Raúl Castro ontmoet de delegatie van Amerikaanse leden van het Congres

Delegatie
Een delegatie van Republikeinse en Democratische politici bezocht afgelopen week Cuba. De leden werden dinsdag ontvangen door president Raúl Castro, die tijdens deze ontmoeting benadrukte het beleid van toenadering en dialoog tussen beide landen te willen voortzetten. Republikeins senator Joe Scarnati van Pensilvania zei bij terugkeer in de VS ‘met andere ogen naar Cuba te kijken en de banden tussen Pensilvania en Cuba te willen verstevigen, met name op het terrein van de olie-industrie, natuurlijk gas en Cubaanse rum. De Amerikaanse delegatie werd geleid door de Democratische senator Patrick Leahy die vaststelde dat ‘voortzetting van de normalisatie van de banden met Cuba onvermijdelijk is’.

Bron
* Diverse persbureaus, 23 februari 2017

Linken
* Engage Cuba
met de volledige tekst van de brief.
* Bericht website Cubadebate over ontmoeting Castro en Amerikaanse leden van het Congres, 21 februari 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s