Machtsvertoon politie tegen staking taxi’s

Maandagochtend werden de bewoners van Havana verrast door een alom aanwezig machtsvertoon van de politie. Reden was de aankondiging van een werkstaking van particuliere taxibezitters die via anonieme vlugschriften was aangekondigd. De chauffeurs verzetten zich tegen de vaste tarieven die de autoriteiten sinds het begin van deze maand oplegden. Zij willen door met minder taxi’s op straat te verschijnen, druk uitoefenen op de autoriteiten in de hoop dat deze een stap terug doen. In de provinciehoofdstad Santa Clara namen bijna alle taxi’s aan het protest deel.

taxi-staking-supervision-27022017

Maandagochtend in Havana: politie en controleurs in actie vanwege werkstaking taxichauffeurs

‘Vanaf maandag 27 februari zijn de vervoerders in heel Cuba in staking. Wij blijven allemaal thuis en werken deze dagen niet,’ aldus een pamflet dat via alternatieve media werd verspreid. Veel chauffeurs in Havana lieten weten niet aan de actie deel te willen nemen, aldus een waarneming van de website 14ymedio. De onvrede van de taxichauffeurs komt voort uit de vaste tarieven voor taxiritten die sinds begin februari gelden voor particuliere taxi’s waardoor er een einde kwam aan de tot dan toe geldende wet van vraag en aanbod, die de afgelopen 20 jaar gold. ‘Ze zijn bang dat we naar het Plein van de Revolutie zullen gaan zoals de bicitaxi’s vorig jaar deden’, zegt een chauffeur die anoniem wil blijven tegen een redacteur van 14ymedio en besloot vanaf maandag te staken. ‘Ik blijf de hele week thuis hoewel ik geld verlies, maar het is mijn recht,’ legt hij uit. Anderen besloten wel te gaan rijden. ‘Dit stuur is het voedsel voor mijn gezin. Ik kan me de luxe niet veroorloven om niet te werken,’ zegt Reinier, een jonge chauffeur die de auto die hij rijdt, huurt van de eigenaar. Zij die op deze manier werken, kunnen sowieso minder gemakkelijk aan de werkstaking deelnemen.

transport-rompehuelgas-cargando-pasajeros-en-buenviaje-februari2017

Taxichauffeurs in de provinciehoofdstad Santa Clara sloten zich maandag bij de staking aan ondermeer vanwege het gedrag van inspecteurs en politieagenten. Die kondigden eerder een verbod aan op het vervoeren van meer dan 6 personen per taxi. De chauffeurs reageerden met een verhoging van het tarief om het verlies aan inkomsten te compenseren. In Santa Clara zouden nog maar drie taxi’s rondrijden; de rest staat stil in de straten van de stad. Wel zijn er vervoerders o.a. met paard-en-wagen, die optreden als stakingsbrekers zoals op de foto genomen in de wijk Buenviaje bij Santa Clara.

Vertraging
De passagiers klagen over vertragingen. ‘Ik sta hier al een uur en kom maar niet weg’, zegt een van hen, die zich heeft opgesteld bij de kruising Infanta en Neptuno, in afwachting van een taxi die hem naar de gemeente Playa brengt. Vanwege de druk van de autoriteiten slaan veel chauffeurs haltes op hun route over of nemen enkel passagiers mee die een volledige route afleggen. De oproep voor de werkstaking werd anoniem verspreid en verschillende chauffeurs hebben twijfels over de authenticiteit van de oproep. Maar iedereen is wel geïnformeerd ondermeer door de verspreiding van het nieuws door bloggers, nieuwssites en televisieprogramma’s die via de verboden illegale schotelantennes zijn verspreid. ‘Wij zijn dagelijks het slachtoffer van een offensief van politieagenten, inspecteurs van de staat en andere officiële figuren’, staat o.a. te lezen in de oproep. De organisatoren eisen lagere belastingen en het recht om een onafhankelijke vakbond op ter richten. Volgens het Cubaanse Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid werken er op dit moment 535.000 personen als kleine zelfstandige, waarvan 54.350 in de  transportsector voor goederen en personen.

Bron
Website 14ymedio, 27 februari 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s