Eisen aan fietstaxi’s in Havana aangescherpt

De autoriteiten in Havana hebben nieuwe maatregelen afgekondigd om het openbaar vervoer in de hoofdstad te regelen. Ditmaal zijn de fietstaxi’s of bicitaxis het doelwit. Zij mogen niet langer personen vervoeren buiten de wijk waar hun voertuig is geregistreerd. De fietstaxi verlicht de bestaande transportproblemen in Havana. Het taxivervoer kampt met problemen (zie het bericht van gisteren), er is een groeiende krapte aan benzine en tekorten aan auto-onderdelen.

fietstaximan-ondergelopen-wijkPepecito: ’De zaken zijn verslechterd. Gisteren nam ik een stel mee dat naar de busterminal wilde, maar ik moest ze in de wijk Centro Habana bij het Plein van de Revolutie afzetten. Zij wilden niet betalen en ik moest uitleggen dat het niet mijn fout is, maar dat de regering het verboden heeft. Zij moesten zes huizenblokken verder lopen. Gelukkig hadden ze rolkoffers, anders hadden zij nog een andere bicitaxi moeten betalen om de terminal te bereiken,’ zegt hij. Yuniel (25): ‘Stel je voor dat ik niet verder mag gaan dan de grenzen van Centro Habana’. Hij heeft een fiets van eigen fabricaat.’Ik kan tot Belascoain komen, of tot de straat Carlos III, maar geen stap verder. Als ik door de politie word betrapt in de wijk Oud Havana of de wijk Plaza de la Revolución, kan ik een boete krijgen of kan mijn fiets zelfs in beslag worden genomen.’

Eisen autoriteiten
Armando, een andere bicitaxista, klaagt over de tegenwerking van de autoriteiten. ‘Er wordt een massa obstakels tegen deze eigen rijders opgeworpen,’ zegt hij. ‘Ze willen van ons af. Wie nu nog een vergunning wil krijgen moet een oneindig aantal papieren invullen en formaliteiten ondergaan, inclusief een medische check die o.a. een oogmeting, bloedtest en een röntgenfoto omvat. We moeten een cursus volgen die even zwaar is als voor iemand met een auto. En dan moet je ze vaak nog geld toestoppen want je staat met de rug tegen de muur bij die lui.’ Luisón woont in Playa en rijdt elke dag op straten als Zanja, Prado, Malecón en Infanta, plekken met veel klanten. ‘Maar nu mag ik niet langer de brug van Almendares oversteken en de ellende is dat bijna alle bicitaxista’s zonder vergunning werken. De ONAT (belastinginstantie) geeft geen nieuwe vergunningen meer af, verlengt de oude ook niet en legt niet uit waarom.’ Daarnaast heeft elke fietstaxi een stempel nodig met de codering van zijn voertuig. Dat kan alleen worden afgehaald bij een kantoor in Bauta, ver uit het centrum. ‘Ze zochten een plek ver weg van de stad in de hoop dat dit ons zou ontmoedigen,’ zegt Luisón. ‘En je moet je fiets meenemen want de technische staat moet worden getest. Het is een schande.’

Dag-en-nacht-beschikbaar
Manolo, een voormalige docent lichamelijke oefening die nu als bicitaxista veel meer verdient, wijst erop dat fietstaxi’s dag en nacht klaar staan. De ene keer om een patient naar de kliniek te brengen, een tv-toestel of matras te vervoeren en dat deze vorm van vervoer goedkoper is dan een taxi of vrachtwagen. ‘En we komen op elke plaats, tot en met ondergelopen buurten of straten met een verwaarloosd wegdek’.

protest-bici-taxis-11mei2016

Protest op 11 mei 2016

Demonstratie
Het aantal fietstaxi’s in de hoofdstad is onbekend. Toeristengidsen spreken van 500 tot 600 voertuigen. Bijna allemaal werken ze zonder vergunning of hebben geen kans een vergunning te  krijgen. De herhaalde aanvallen en controles door inspecteurs van de staat en de politie tegen deze groene vorm van vervoer, die geen brandstof gebruikt, noch de lucht verontreinigt, leidden vorig jaar mei tot een demonstratie op het Plein van de Revolutie. Honderd eigenaren van fietstaxi’s protesteerden daar tegen de slechte werkomstandigheden van deze beroepsgroep. Maar de situatie  verbeterde niet. Integendeel de nieuw afgekondigde maatregel is een verregaande verslechtering.

Bron
* Diario de Cuba: Frank Correa, 1 maart 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s