Particulier ondernemerschap groeit ondanks obstakels

Op de hoek van de kruising Galiano en Zanja in Havana is het in de middag een drukte van belang. In de particuliere cafetaria’s wordt van alles verkocht; van brood met kroket tot lasagne met vlees. In de locatie van de staat heeft men enkel sigaretten. Eén derde van de gastronomische instellingen en diensten is op dit moment in handen van particulieren of wordt geleid door een coöperatie. Maar hun groei wordt gefrustreerd door regels, gebrek aan grondstoffen en huizenhoge belastingtarieven.

paladar-herradura

Paladar La Herradura in Havana

32% van de gastronomische instellingen die Cuba telt, is nu overgegaan ‘in handen van niet-statelijke organisaties,’ zei de Minister van Binnenlandse Handel, Mari Blanca Ortega, maandag jl. in de officiële pers. Dat moet, aldus de functionaris, leiden tot ‘meer kwaliteit en efficiëntie.’ De afgelopen 20 jaar is het beeld op straat ingrijpend veranderd met het verschijnen van kiosken, verkoopbalies in deuropeningen en restaurants met een breed aanbood aan Cubaans of internationaal voedsel. ’Maar de belastingen zijn zeer hoog’, vertelt Darío, die een stalletje heeft waar hij broodjes en fruitdrank verkoopt, vlak bij het Militair Ziekenhuis van Havana. ‘Veel brengt het niet op vanwege de prijsstijgingen van de producten. Daarnaast moet ik bijna de helft van mijn jaarinkomen betalen aan de Belastingdienst/Oficina de la Administración Tributaria (ONAT),’ klaagt hij. In deze dagen moeten meer dan 200.000 werknemers van wie ruim 170.000 kleine zelfstandigen / cuentapropistas, hun inkomsten opgeven. Wie meer dan 50.000 Cubaanse peso’s (2.000 dollar) aan inkomsten heeft moet bijna de helft ervan inleveren bij de fiscus. Darío zegt dat in zijn buurt ‘veel kleine ondernemingen hun zaak sloten omdat ze geen stabiel aanbod konden bieden.’ Nationaal is het aantal cuentapropistas de laatste jaren gestegen. Eind 2016 telde het land volgens het Ministerie van Arbeid 535.000 kleine zelfstandigen. De meesten van hen werken in de voedselsector, in het goederen- en personenvervoer of de verhuur van woningen en kamers.

broodpan-cubano

Steeds warm Cubaans brood verkrijgbaar

Belastingontduiking
Belastingontduiking is gewoon geworden. Kortgeleden stonden 223 ondernemers voor de rechter die door de belastingdienst / ONAT werden beschuldigd van ontduiking. Eenmaal schuldig bevonden, kunnen zij op gevangenisstraffen van maximaal 8 jaar rekenen, aldus een directeur van ONAT, Sonia Fernández. In de straat Carlos III wachten voor de ingang van een broodbakkerij diverse cuentapropistas op hun leveranties. ‘Ik kom elke dag en koop steeds 30 stokbroden maar soms moet ik twee uur wachten voordat ik de handel in ontvangst kan nemen,’ zegt Migdalia, werkzaam in een cafetaria dicht bij Calle Reina. De broodbakkerij behoort tot een keten van kleine broodbakkers en in de rij wachtenden staan consumenten voor particuliere consumptie en kleine ondernemers door elkaar. ‘Als iemand veel inkoopt, blijft er voor mij niks over’, zegt een gepensioneerde man die zegt dat ‘de normale consument wordt geschaad’ als hij met kleine ondernemers in dezelfde rij moet wachten.

paladar-oreilly304

Schotel bij eethuisje/paladar O’Reilly 304

Gebrek basisproducten
Vanwege tekorten op de nationale markt, moeten veel producten uit het buitenland worden ingevoerd. ’Al de olijfolie en de Parmezaanse kaas die we gebruiken komt van buiten’, zegt een administrateur van een lokaal met Italiaans voedsel in de Chinese wijk van Havana. Hij wil anoniem blijven. In september 2014 kondigde de douane in Cuba nieuwe maatregelen aan om de import van goederen voor commerciële doeleinden via de lucht, het water of de post te beperken. Maar de stroom van goederen naar de particuliere ondernemers is niet verminderd. ‘Ik kan een klant niet vertellen dat we een bepaalde schotel niet kunnen aanbieden omdat er in het land geen nootmuskaat of sesamzout is,’ klaagt de administrateur van het Italiaanse restaurant. ‘Mensen die hier komen moeten zeker weten dat alles van de menukaart leverbaar is en om daar zeker van te zijn moet ik wel ingrediënten invoeren’, zegt hij. In een verslag van het Economisch en Commercieel Bureau van Spanje in Cuba, dat enkele dagen geleden werd gepubliceerd wordt geconstateerd dat ‘het gebrek aan primaire producten en voorraden die nodig zijn voor hun werkzaamheden’ een van de grootste moeilijkheden is waar coöperaties en zelfstandige ondernemers op dit moment mee kampen. Ook het ontbreken van de erkenning van de juridische status in de sector blijft een grote hindernis. Ondanks de snelle cijfermatige groei en de bijdrage aan het Intern Bruto Product van deze ondernemers en de coöperaties, worden deze vormen van bedrijfsvoering gehinderd door de strakke regelgeving en de legale obstakels waarmee ze worden geconfronteerd,’ aldus het rapport.

Bron
* Marcelo Hernández, website 14ymedio, 1 maart 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s