Boekverkopers op Plaza de Armas moeten verhuizen

De verkopers van o.a. tweedehands boeken en brochures, die tientallen jaren op de Plaza de Armas stonden, zijn overgebracht naar het kantoor van de stadshistoricus, het oude gebouw van Justicia Santa Ana. Een verkoper die anoniem wil blijven, zegt tegen de website Diario de Cuba dat men beter kan spreken van ‘het verjagen’ van de straathandelaars.

boekverkopers-Casa de Justicia Santa Ana

Boekverkopers op de nieuwe locatie Casa de Justicia Santa Armas

‘We konden niet anders, maar deden het met tegenzin. Wie zich verzette, zou zijn nieuwe standplaats verliezen. Dan verspeelden we de kans om ons gezin te onderhouden,’ zegt een van hen. La Casa de Justicia Santa Ana is gerestaureerd en opgeknapt door het bedrijf Constructora Puerto Careña, een onderdeel van het militair zakencomplex GAESA. Vrijdag werd het gebouw opgeleverd. De verhuizing van de straatverkopers wordt verdedigd, zoals eerder de verplaatsing van de kunstverkopers van het Plein van de Kathedraal naar de winkelmagazijnen van San Cristóbal: het tegengaan van de achteruitgang van historische plekken.’

025 P1040033

De oude locatie aan de Plaza de Armas

Minder toeristen
De nieuwe plek ligt op nog geen 50 meter van de Plaza de Armas, maar bij het gebouw Santa Ana is minder ruimte beschikbaar voor de straatverkopers. Hoewel de afstand van deze plek tot de Plaza de Armas klein is, vrezen de verkopers van boeken, papier en munten, filmposters, camera’s en horloges een lagere omzet omdat de plek geen doorgangsroute voor toeristen is. Een van de handelaren noemt nog een andere motief voor de verhuizing. De overheid zou van ‘dit soort verkopen in de open lucht af willen. Maar het hele historische centrum staat vol restaurants met terrassen in de open lucht en daar gebeurt niets mee.’ Een verkoper van oude camera’s grapt: ’Alles gaat goed en iedereen is gelukkig.’ Een ander merkt op dat het allemaal nog erger had gekund want eerder was er een plaats aangewezen die nog verder weg lag. ‘Maar wij hebben ons krachtig opgesteld en men laat 0ns, in elk geval voor dit moment, met rust’. Op de vraag of de verplaatsing gevolgen heeft voor de huurprijs, zeggen de verkopers: ‘Wij weten niet wat we gaan betalen……met dit soort mensen weet je nooit waar je aan toe bent’.

Bron
* Diario de Cuba, 7 maart 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s