CubaTips: revolutionair honkbal, droogte, Fatima, taxi-oorlog, Golfstroom en sigaren

Revolutionair honkbal doodverklaard
Cuba is na de nederlaag afgelopen week in Tokio tegen Nederland (14-1), uitgeschakeld voor het wereldkampioenschap honkbal. Die nederlaag komt niet geheel onverwacht. Cubaanse sportdeskundigen spreken al veel langer over een diepe crisis in het Cubaanse honkbal. Er wordt zelfs gesproken over de dood van het honkbal van de Revolutie, vier maanden na de dood van Fidel Castro die dit revolutionaire honkbal propageerde.

honkbal-fidel-castroOp 14 januari 1962 opende Fidel Castro de eerste nationale competitie honkbal, ‘de overwinning van het vrije honkbal over de slaaf’, zoals hij beweerde. De professionele honkbalbond die Cuba sinds 1878 kende, werd ontbonden. Maar het ‘revolutionaire honkbal’ maakte een onderscheid tussen de ‘patriottische honkballers’ en zij die ‘verraders van het vaderland’ werden genoemd. De laatsten verlieten – vaak illegaal – het land en vierden triomfen in vooral de VS. In 2015 waren dat er minstens 120. Het revolutionaire honkbal leidde tot een nieuwe slavernij van spelers die niet zelf konden beslissen bij welke liga of in welk land ze zouden spelen en onder welke (financiële) condities. Deelname van deze ‘deserteurs’ aan nationale toernooien werd onmogelijk gemaakt. De recente nederlagen van de Cubaanse ploeg hebben direct te maken met het feit dat enkel spelers uit Cuba zelf in het nationale team kunnen spelen. Antonio Castro, zoon van de overleden president, zei in 2013 al dat ‘we deze spelers zullen verliezen want als ze eenmaal weg zijn, kunnen ze niet meer spelen met het nationale team. Waarom?’ Maar de waarschuwingen van deze sportarts leidden niet tot veranderingen.

Concurrentie voetbal
De Cubaanse honkballiefhebber heeft maar weinig begrip voor het gepolitiseerde honkbalbeleid van het regime. Zij volgen de verrichtingen van hun idolen als Alexei Ramírez, José Abreu, Yoenis Céspedes, Aroldis Chapman en Yasiel Puig al langer via de I-phone of Het Pakket en hebben de officiële sportprogramma’s niet langer nodig. De crisis in het Cubaanse honkbal zal blijven voortduren als het regime muren blijft bouwen tussen de ‘patriotten’ en de ‘deserteurs’ en het talent verboden wordt zelf te beslissen waar ter wereld zij willen spelen. Het Cubaanse honkbal kan zich nog openen naar de wereld, maar onder de jongere generatie sportfanatici neemt de voorliefde voor honkbal af en worden de verrichtingen van voetbalprominenten als Leonel Messi of Cristiano Ronaldo met evenveel fanatisme gevolgd.

Het bovenstaande is het redaktioneel van de CubaTips van deze week. Hierna vindt u de volledige inhoudsopgave. 

INHOUD NIEUWSBRIEF CUBATIPS:
logo van cubatips ontwerp stijn1. Van de redactie: Revolutionair honkbal doodverklaard
2. Zware droogte teistert Cuba
3. Taxi-oorlog in Havana
4. Minder Cubaanse sigaren door slechte oogst
5. Cartoon: Bezoek Cuba en zijn opgewekte bevolking
6. Nestlé joint-venture in Cuba
7. Film Fátima integraal op YouTube
8. De Golfstroom: van Cuba naar Newfoundland
9. Culturele Agenda
10.Het laatste nieuws

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen?
Geef u hier op voor een gratis abonnement!
Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondag de CubaTips.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s