Film Hands of Stone na 3 maanden toch vertoond

Drie maanden nadat de vertoning van de film Hands of Stone op het Filmfestival van Havana werd verboden, is deze film van de Venezolaanse filmmaker Jakubowicz over het leven van de Panamese bokser Roberto Durán, nu toch te zien in de bioscoop La Rampa in Havana.

film-hands-of-stone-Jonathan_Jakubowicz

Affiche Manos Duras in de bioscoop La Rampa in Havana

De uitsluiting van het filmfestival was een soort straf omdat regisseur Jonathan Jakubowicz destijds had opgeroepen solidariteit te tonen met de Cubaanse filmmaker Carlos Lechuga. Zijn film Santa y Andrés was getroffen door censuur en mocht niet op het Filmfestival worden vertoond. Hands of Stone circuleert echter sinds enkele weken op het eiland via het semi-illegale Het Pakket/El Paquete met een Spaanse nasynchronisatie. Nu is de film ook op groot scherm in sommige bioscopen te zien, maar de officiële pers schenkt er nauwelijks aandacht aan.

boksen-sugar-ray-roberto-duran

De echte Roberto Durán (rechts) in gevecht met de Amerikaan Sugar Ray in 1980.

Kopie
In november 2016 sprak Jakubowicz telefonisch met Lechuga over de mogelijkheid zijn film Hands of Stone van het festival terug te trekken. Na dit telefoongesprek bleken de organisatoren niet langer bereid de komst van een kopie van de film uit Caracas naar het festival te regelen. Jakubowicz: ‘De dag daarna werd de dood van Fidel Castro bekend en toen werden alle pogingen gestaakt. Ik vermoed dat ze een ongemakkelijke situatie met mij in Havana wilden voorkomen op zo’ n gevoelig moment,’ zegt hij tegen de redactie van de Cubaanse internetkrant 14ymedio. Hij is van mening dat zijn aanwezigheid in Havana en de vertoning van de film ‘hypocriet’ zouden zijn geweest. ‘Het deed me denken aan al die internationale filmmakers die zich met Hugo Chávez (de overleden president van Venezuela, redactie) lieten fotograferen op een moment dat ik werd vervolgd. Ik zou veranderen in zo’n afschuwelijke kunstenaar die de onderdrukker steunt’. De bescheiden vertoning van Hands of Stone is een kleine overwinning voor de regisseur en de Cubaanse nationale filmliefhebber, die maanden hebben moeten wachten op vertoning op groot scherm. Jakubowicz benadrukt dat ‘de Cubanen de geschiedenis van Durán nu aan den lijve ondervinden.’

Bron
* Marcelo Hernández, website 14ymedio, 30 maart 2017

Linken
* Wikipedia over Jonathan Jakubowicz, de Venezolaanse filmmaker tegen wie de toenmalige Venezolaanse president Hugo Chávez tweemaal een proces aanspande. Jakubowicz verliet daarop Venezuela.
* Engelstalig artikel over Durán, de man en zijn mythen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s