Marokko en Cuba begraven strijdbijl na 37 jaar

Marokko en Cuba hebben vrijdag na 47 jaar de diplomatieke relaties hersteld. De VN-ambassadeurs van beide landen ondertekenden daarover in New York een akkoord, zo kondigde Marokko vrijdagavond aan.

marokko-mohammed -zes-april 2017

De Marokkaanse koning Mohammed VI en zijn vrouw Salma bij hun bezoek aan Havana vorige week

Omar Hilale en Anayansi Rodriguez Camejo, de ambassadeurs van respectievelijk Marokko en Cuba, ondertekenden ‘een akkoord over het herstel van de diplomatieke betrekkingen op het niveau van de ambassadeurs’, zo berichtte het Marokkaanse persagentschap MAP. Het akkoord, dat bij de ondertekening meteen in werking trad, is het gevolg van ‘een gemeenschappelijke wil om vriendschappelijke relaties te ontwikkelen en samen te werken’, zo citeerde MAP.

polisario

Cuba financierde tot nu toe een serie onderwijsprojecten van SADR/Polisario

Polisario
Marokko verbrak de relaties met Cuba in 1980, toen het land de Arabische Democratische Republiek Sahara (SADR) formeel erkende. Die werd in 1976 uitgeroepen door de onafhankelijkheidsbeweging Polisario, en bestrijkt een klein deel van de Westelijke Sahara. Het grootste deel van de Westelijke Sahara wordt echter bezet door Marokko. Samen met Algerije en Zuid-Afrika is Cuba een historische bondgenoot van Polisario. De Marokkaanse koning Mohammed VI bracht vorige week een privébezoek aan Cuba, waarop de Marokkaanse pers al speculeerde over een mogelijke verzoening met Havana. Volgens het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf de koning ook de opdracht om een ambassade te openen in Havana. De verzoening werd ingegeven door de ‘proactieve diplomatie’ die de koning voorstaat, klonk het nog.

Bron
* De Morgen, 22 april 2017

Een gedachte over “Marokko en Cuba begraven strijdbijl na 37 jaar

  1. Dat Trump een hotel wil bouwen in Cuba vind ik wel normaal. In mijn jongere jaren was ik meermaals als toerist in het Cuba van Fidel. Ten tijde van dictator Batista was Cuba het bordeel van de amerikanen en andere geldwolven. Zal de geschiedenis zich herhalen?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s