Opnieuw slechte score Cuba persvrijheid

Freedom House constateert dat Cuba tot de tien landen ter wereld behoort waar het met de persvrijheid het slechtst gesteld is. In het jaarverslag onderzoekt Freedom House de persvrijheid in 199 landen. Cuba staat op de 6e plaats op de lijst van slechtst presterende landen. Ook Journalisten zonder Grenzen (RSF) publiceerde een jaarverslag over aanslagen op de persvrijheid. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) signaleert echter in een rapport ook een positieve tendens in Cuba.

freedom-house-persvrijheid2017

De slechtste presteerders op de lijst van Freedom House

In het verslag van Freedom House wordt gemeld dat 31% van deze 199 landen een ‘vrije pers’ hebben, 36% van de landen ‘een gedeeltelijk vrije pers’ en 33% telt ‘geen vrije pers’. Cuba staat op de zwarte lijst van onvrije pers  – samen met Equatoriaal Guinee – op de zesde plaats. (zie overzicht hiernaast). Tot deze groep behoren verder Noord-Korea, Turkmenistan, Oezbekistan, de Krim, Eritrea, Azerbeidzjan, Iran en Syrië. Over Cuba zegt Freedom House: ‘Hoewel Cuba een van de meeste afgesloten mediamilieus ter wereld kent, telt het land enkele nieuwe nieuwssites en hebben reeds gevestigde websites hun bereik vergroot. Als antwoord steeg het aantal aanhoudingen van kritische journalisten en nam de intimidatie toe. Materiaal werd in beslag genomen en enkelen is verhinderd dat ze reizen maakten naar het buitenland voor trainingen en conferenties. Maar het regime kan niet verhinderen dat de kwaliteit van de beschikbare informatie wordt verbeterd en het bereik is vergroot’.

Journalisten zonder Grenzen
Woensdag presenteerde ook Journalisten zonder Grenzen (RSF) een verslag over de persvrijheid. Op deze lijst staat Cuba op plaats 173, dat is twee plaatsen lager dan een jaar geleden. Het land is in gezelschap van ‘de ergste dictaturen en totalitaire regimes in Azië en het Midden Oosten’. Er staan geen andere landen uit het Amerikaans continent of de Cariben zo laag op de lijst. Ook Journalisten zonder Grenzen constateert dat het aantal bedreigingen en aanvallen op onafhankelijke journalisten toeneemt.

raul-castro-juventud-rebelde-dec2010

President Raúl Castro (2010) met een exemplaar van de krant Juventud Rebelde

Comité ter Bescherming van Journalisten
Het Committee to Protect Journalists (CPJ) is voorzichtig optimistisch en meldt een positieve ontwikkeling, namelijk dat ‘het Cubaanse medialandschap de laatste jaren opener werd  door een levendige blogcultuur, een groeiend aantal nieuwswebsites met onderzoeksverslaggeving en commentaren en een scala van onafhankelijke journalisten die kritisch zijn, al dan niet de socialistische principes ondersteunend’. Dit rapport contrasteert dan ook enigszins met dat van Freedom House en Journalisten zonder Grenzen.

Bronnen
* Diario de Cuba, 14ymedio, 28 april 2017

Linken
* Jaarrapport Persvrijheid 2017 van Freedom House
* Committee to protect Journalists: Outdated laws and limited, expensive internet access slow the island nation’s progress, een achtergrondverhaal van Carlos Lauría.
* RSF Reporteras sin Fronteras (Spaans) met Classificatie 2017.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s