Eenmansactie met Amerikaanse vlag op Plein van de Revolutie

De Cubaanse partijkrant Granma noemt de eenmansactie van Daniel Llorente Miranda (52) een ‘annexionistische monoloog’, te midden van duizenden die gisteren optrokken vanwege de Eerste Mei op het Plein van de Revolutie in Havana. Llorente Miranda rende met een Amerikaanse vlag de stoet vooruit en werd na enkele minuten opgepakt en aangehouden. Een annexionist is iemand die de aansluiting van Cuba bij de VS nastreeft.

eerste-mei-2017-Daniel-Llorente-seguridad-vlag-Unidos

Daniel Llorente wordt weggevoerd

Volgens de partijkrant die de naam van Miranda niet publiceerde, zou het om iemand zonder vast werk gaan, die in 2002 tot 5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld en zou hij nu verdacht worden van heling. ‘Het is niet de eerste keer dat hij degelijke acties uitvoert. Hij deed het eerder op 2 mei 2016 toen het cruiseschip Adonia Cuba aandeed en hij zich ook presenteerde met de Amerikaanse vlag.’ Volgens Granma is de man uit op publiciteit. De krant beschuldigde  de buitenlandse pers ervan aandacht te schenken aan zo’n futiele gebeurtenis en de indrukwekkende mars van het Cubaanse volk te vergeten.

eerste-mei-2017-fidel-raul

Ulises Guilarte de Nacimiento, lid van het Politburo en secretaris—generaal van de vakcentrale Central de Trabajadores voerde het woord op de Eerste Mei-betoging in Havana. Hij riep op verder te werken aan de gedachten van Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz, veroordeelde de blokkade door de VS tegen Cuba en illegale bezetting van de marinebasis Guantánamo. Hij benadrukte de steun van Cuba aan het volk van Venezuela ‘tegen de uitbarsting van geweld door de oppositie’. Meer 1600 buitenlandse gasten uit 86 landen namen deel aan de mars in de hoofdstad.

Geen angst
Volgens de website Martí Noticias is Daniel Llorente Miranda echter taxichauffeur en was hij – met vlag – op 14 augustus 2015 ook aanwezig bij de feestelijke opening van de Amerikaanse ambassade in Havana. Llorente, die verklaarde geen angst te hebben om zijn mening te uiten, ook als die lijnrecht tegenover die van de Cubaanse overheid stond, was er ook weer op 22 maart 2016 toen president Obama in de Amerikaanse ambassade met Cubaanse dissidenten sprak. Zelf is Llorente geen lid van een dissidentengroepering. Hij droeg toen een zwart shirt met de Cubaanse vlag en ontvouwde een enorme Amerikaanse vlag. Niemand van de aanwezige bewakers of politieagenten greep toen in.

Obama
Twee dagen later ging hij naar Plaza José Martí, deed hetzelfde en werd aangehouden. In een interview met het Mexicaanse televisiekanaal EjeCentralTV, opgenomen vóór zijn actie. zei Llorente actie voeren ten gunste van de relaties met de VS en zei hij ‘ te geloven in de bedoelingen van Obama om het volk van Cuba te helpen. Hij herinnerde ook aan de woorden van Barack Obama tijdens zijn bezoek aan het eiland ‘Het is het Cubaanse volk dat het moet doen’.

eerste-mei-2017-3Linken
* Toespraak van Ulises Guilarte de Nacimiento, lid van het Politburo en secretaris-generaal van de vakcentrale Central de Trabajadores (CTC). 7 minuten. O.a. over de erfenis van Fidel Castro, de crisis in het kapitalistische Westen, de relatie met de VS en de Cubaanse soevereiniteit, de basis Guantánamo en de manoeuvres van o.a. de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en ‘andere reactionaire sectoren in Latijns-Amerika’ tegen Nicolas Maduro van Venezuela.
* Beelden van de actie en aanhouding van Daniel Llorente, 2 minuten
* Eerder interview 24 maart 2017 (3 minuten) van EjeCentralTV met Llorente Miranda.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s