Latijns-Amerikaanse vakbonden willen vrije verkiezingen in Cuba

Vakbondsleden uit heel Latijns-Amerika hebben tijdens een bijeenkomst in Bogota de Cubaanse regering gevraagd vrije verkiezingen op het eiland te organiseren. Volgens het congres van het Democratisch Vakbonds Alternatief / Alternativa Democrática Sindical (ADS) is dat de juiste weg naar ‘het vrij functioneren van politieke partijen, vakbonden en andere maatschappelijke organisaties’, die de ‘bemoeienis van de staat beperken en de burger krachtiger maken’. Vier Cubaanse vakbondsleden kregen geen toestemming het congres te bezoeken. Vier anderen Maidolis González Blanco, Felipe Carreras, Emilio Alberto Gotardi en Yamilka Mejías geraakten vanuit Cuba wél in Bogota.

vakbond-bogotao-ads-over-cuba

Latijns-Amerikaanse vakbondsleden in Bogota bijeen

De bijeenkomst van het Alternativa Democrática Sindical de las Américas (ADS), was ook de oprichtings bijeenkomst van deze nieuwe onafhankelijke vakbondsgroepering. Latijns-Amerika kende al een continentale vakbondsgroepering Vakbondsconfederatie voor de Amerika’s / Confederación Sindical de las América (CSA), genoemd. De oprichters van de nieuwe organisatie ADS, waaronder Julio Roberto Gómez, de leider van de grootste vakcentrale van Colombia CGT, achten deze ‘te weinig onafhankelijk’ tegenover de regeringen van Venezuela, Brazilië, Ecuador, Bolivia, Nicaragua, Chili en Argentinië’. Op het congres waren ook enkele vertegenwoordigers van de vrije vakbeweging Coalición Sindical Independiente de Cuba / Onafhankelijke Vakbondscoalitie van Cuba (CSIC) aanwezig. Naast vrije verkiezingen wordt ook aangedrongen op ‘intrekking van de huidige Arbeidswet en vervanging door een wet tot stand gekomen door raadpleging van sociale organisaties en in overeenstemming met de internationale arbeidsnormen.’ Ook wordt ruimte geëist voor de legalisering van het werk van vakbonden en ‘het vastleggen van het stakingsrecht en op vrije collectieve onderhandelingen.’

logo-alternativa-adsMissie Cuba
Ook wordt de Internationale Arbeidsorganisatie (OIT) gevraagd een missie te sturen naar Cuba ‘om de situatie van de vakbondsvrijheid en andere fundamentele rechten te onderzoeken.’ In deze resolutie wijzen de Latijns-Amerikanen vakbondsmensen op de actuele situatie in het land dat onderworpen is aan ‘een één-partijdictatuur’, waar sprake is van tekorten en ongelijkheid, repressie van de zijde van het regime tegen de politieke oppositie en de ontmaskering van de ‘mythes van het regime’ op het gebied van de opvoeding, gezondheidszorg en sport.’ De nieuwe regionale groepering Alternativa Democrática Sindical de las Américas (ADS) omvat 30 vakorganisaties uit 15 landen waaronder Chili, Panamá, Colombia, Brazilië, Puerto Rico en Mexico*. De Alternativa Democratica Social (ADS) wil ‘een vrijheidslievend antwoord zijn’ op de regeringen die het model van Fidel Castro en Hugo Chávez in Latijns-Amerika volgen. De organisatie ontstond in april 2016 in Brazilië toen tijdens een congres van de reeds bestaande continentale organisatie CSA een groep vakbonden uit protest het congres verlieten. De CSA weigert op dit moment de nieuwe organisatie te erkennen. Internationaal maakt de CSA deel uit van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen IVV. De Nederlandse vakcentrales CNV en FNV zijn bij deze wereldorganisatie met hoofdzetel in Brussel, aangesloten.

Bron
* Diario de Cuba, 2 mei 2017
clat-nederland-affiche-vrijheid-arbeidersbeweging-sjarel
Noot

* Het congres van de ADS (16 tot 20 april 2017) in Bogota werd bijgewoond door 400 afgevaardigden. Naast de CGT van Colombia waren dat de Fuerza Sindical de Brasil; de Confederación Revolucionaria de Obreros y Campesinos (CROC) en de Central de Trabajadores de México (CTM), beiden uit Mexico; uit Venezuela de Confederación de Trabajadores de Venezuela en de Central Autónoma de Trabajadores. Ook waren aanwezig de Peruaanse Confederación de Trabajadores del Perú; de Central Nacional de Trabajadores van Paraguay; de Unión Nacional de Trabajadores Chile; de Central General Autónoma de Trabajadores uit Panamá; de Confederación de Trabajadores del Ecuador; de Central Puertorriqueña de Trabajadores uit Puerto Rico, de Confederación de Trabajadores de Honduras; de Central Autónoma de Trabajadores uit Chili en de Federación de Trabajadores van Aruba. Vanuit Cuba namen leden van de Coalición Sindical Independiente de Cuba / Onafhankelijke Vakbondscoalitie van Cuba (CSIC) deel. Een groot deel van deze bonden maakte voorheen deel uit van de in 2006 ontbonden onafhankelijke Latijns-Amerikaanse Arbeiderscentrale CLAT.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s