Oom Ho: een buste en een verre herinnering

Het is een soort piramidestructuur met roodgeverfde metalen stroken die nauwelijks aandacht trekt, gelegen in een park aan Avenida 26, bijna recht tegenover de bioscoop Acapulco in Havana. In de compositie staat een voetstuk met daarop de buste van de Vietnamese leider Ho Chi Minh, die onder jeugdige Cubanen vrijwel onbekend is.

Ho-Chi-Minh-buste-bij-acapulco

Het beeld van Ho Chi Minh werd opgeknapt

Deze week vonden restauratiewerkzaamheden plaats, voorafgaand aan 19 mei, de 127ste geboortedag van hem die zijn supporters teder Oom Ho noemen. De opknapbeurt vindt plaats in een klimaat van versterking van de relaties tussen het eiland en Vietnam, volgend op de ondertekening in maart jl. van een bilateraal militair samenwerkingsverdrag. Beide regeringen hebben, ondanks de verschillen die hen economisch scheiden, nog steeds veel gemeen. In april tekende het Vietnamees regime een akkoord met Facebook waarbij de netwerkgigant beloofde content te censureren die de wetten van het land Vietnam schaden en accounts te verwijderen die ‘foute informatie’ over de autoriteiten publiceren.

ho-chi-minh-mao-tse-tung

Ho Chi Minh en de Chinese leider Mao

Effecten
Op het eiland Cuba verruimt de regering van Raúl Castro stapvoets de toegang tot het net met wifi-lokaties met hoge tarieven, gecensureerde websites en een onzekere dienstverlening. Terwijl Cuba achterloopt met de internetdichtheid onder de bevolking, telt Vietnam op dit moment 45 miljoen gebruikers van de sociale media. In een wereld getekend door hyperverbindingen zullen weinig Cubanen en ondanks de beperkte toegang van internet, nog geen minuut verspillen aan het antwoord op de vraag wie die eenzame man met buste in Calle 26 wel niet is. De meesten kennen hem als de man met doorzettingsvermogen, die sandalen droeg en die zich nooit heeft kunnen indenken welk effect de nieuwe technologieën wel niet zouden hebben op het systeem dat hij oprichtte.

Bron
* 14ymedio, 16 mei 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s