CubaTips: kleine ondernemers, Gucci en Versace, homofobie, zuivering, cruises en Chris Cornell

Uitdaging Cubaanse kleine ondernemers
Sinds Raúl Castro Cuba leidt, zijn de economische activiteiten in het land flink gegroeid. Dat gaat gepaard met groeiende misstanden in de particuliere sector: lange werkdagen van 10 tot 12 uur, gebrekkige en onveilige arbeidsomstandigheden en corruptie. Naast dissidente vakbonden, hebben nu ook kleine particuliere ondernemers zich verenigd en wel in de Asociación Cubana de Hombres de Negocios (ACHN). Deze Cubaanse Associatie van Zakenlieden wil de positie van niet-statelijke ondernemers versterken.

cuentapropista-open-

Eigen baas

Ons recht
De organisatie telt een juridisch departement met vier advocaten en een penningmeester om de activiteiten mogelijk te maken. Een deel van de financiële steun komt van sympathiserende Duitse ondernemers. ‘Waarom zouden wij moeten wachten tot de transnationale bedrijven komen om datgene te doen wat ook ons recht is,’ zegt oprichter Moreno Ramón en verwijst naar de obstakels van de Cubaanse overheid bij het opzetten van kleine bedrijven. Steen des aanstoots zijn de hoge winstbelastingen die soms 50% van de complete winst bedragen. Ook de mogelijkheid om via de Kamer van Koophandel economische relaties aan te gaan met het buitenland zijn tot nu toe verboden voor kleine ondernemers. De ACHN heeft nu eeen verzoek ingediend tot opname in het Register van Verenigingen. Tot nu toe hebben de Cubaanse autoriteiten het verzoek genegeerd. Erkenning zou trouwens betekenen dat de traditionele ‘massa-organisaties’ niet in staat blijken te zijn de excessen die optreden bij de explosieve economische groei, te beteugelen.

Aldus het redactioneel in de nieuwsbrief CubaTips van vandaag.

tipsINHOUD NIEUWSBRIEF
1. Commentaar: Uitdaging Cubaanse kleine ondernemers
2. Cubaanse held moet wijken voor Gucci en Versace
3. Postzegel tegen homofobie
4. Cartoon: Zuiver op de Universiteit
5. ‘Che’ – de mens achter de mythe
6. Cuba ondersteunt Suriname bij criminaliteitsbestrijding
7. Een cruise is het antwoord
8. Chris Cornell’s legendarisch concert in Havana 2005
9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden ontvangen inmiddels elke zondagochtend de CubaTips.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s