Delen Havana al dagen zonder water

De komende dagen zullen grote delen van Havana het zonder stromend water moeten doen, aldus Leonel Díaz Hernández, directeur-generaal van het waterleidingbedrijf van de hoofdstad, in de krant Granma van gisteren. Volgens de officiële pers is sprake van ‘de ernstigste storing in de afgelopen 20 jaar.’ De staat van het Cubaanse waterleidingnet laat al jaren lang veel te wensen over. In 2015 meldden de verantwoordelijken van het bedrijf dat het verlies aan water via lekkende leidingen, was gedaald van 58% naar 43%. Kort gezegd, bijna de helft van al het drinkwater verdween en bereikte nooit de ontvangers.

water-schade-cuenca sur-buizen

Schade aan de buizen van Cuenca Sur

‘In het midden van de week beginnen we met het testen van de nieuwe leidingen die we hebben aangelegd en als die positief uitvallen, zullen we het volume opvoeren vanuit het waterbekken Cuenca Sur naar de hoofdstad,’ aldus Hernández. Vrijdag deed zich een storing voor in de leiding van Cuenca Sur waardoor 6 gemeenten in de hoofdstad en 852.000 personen zonder water zitten. Het gaat om Plaza de la Revolución, Cerro, Diez de Octubre, La Habana Vieja, Boyeros en Havana Centrum. Volgens een bericht van de het waterleidingbedrij Aguas de La Habana ‘wordt er 24 uur per dag gewerkt aan een herstel op de kortst mogelijke termijn.’ Granma spreekt over een ‘onophoudelijk zwoegen’ en een ‘wedren tegen de tijd.’ Volgens Javier Toledo Tápanes, een andere official die in het weekblad Tribuna wordt geciteerd, ligt de oorsprong van de schade in de gemeente Quivicán in de provincie Mayabeque ‘waar het vanwege de hitte overdag, de koude van de vooravond, de muggen en andere insecten bijna onmogelijk is om minuten achter elkaar te werken.’ Ook wijst hij erop dat in Cuba geen waterleidingbuizen gefabriceerd worden van 78 duim en die zijn nu juist kapot gegaan. Hij bepleit vervanging van de metalen buizen door polyethyleen. Hij beëindigt zijn betoog in La Tribuna met een oproep tot zuinigheid: ‘Sparen, sparen, sparen’.

water-herstel-buizen

Reparatiewerkzaamheden in uitvoering

Tankwagens
In Havana wordt tijdelijk gebruik gemaakt van de waterbekkens van Coscuyuela, Ariguanabo en El Gato om de problemen in de getroffen gemeenten te verlichten. Soms is sprake van één dag water/één dag geen water. Soms wordt na elke 3 dagen een waterloze dag opgelegd. Ook zijn 120 tankwagens ingezet waar mensen in emmers en flessen hun water kunnen ophalen.

Bron
* Diario de Cuba, 29 mei 2017

Link
* Beelden van de werkzaamheden, Youtube, 2 minuten

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s