Cubaanse media zwijgen over ontploffingen op legerbasis

Bewoners in de directe omgeving van een militaire basis in de gemeente Songo-La Maya (provincie Santiago de Cuba) die maandag jl. werden geëvacueerd na ontploffingen op de basis, hebben nog geen toestemming gekregen naar hun woningen terug te keren, aldus een bericht van de kritische website 14ymedio in Cuba. De basis is gelegen bij de buurt Ti Arriba. De Cubaanse staatsmedia zwegen tot nu toe over het voorval ondanks herhaald aandringen van de website 14ymedio om opheldering.

Songo-La-Santiago-Cuba-Arriba

Songo la Maya bij Santiago

Yordanis Labrada, bewoner van Alto Songo en activist van de Pattriotische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba (Unpacu) zegt dat de explosies op Ti Arriba door iedereen werden gehoord. De serie explosies maakten iedereen wakker en haar bed bewoog. De ontploffingen hielden 4 uur aan. Yordanis woont 20 kilometer verwijderd van de basis bij het buurtschap Ti Arriba. De regio is gemilitariseerd en wordt streng bewaard. Niemand kan in of uit. Volgens een dierenarts in Ti Arriba hebben de militairen de geëvacueerde buurtbewoners gezegd dat zij nog niet naar hun huis kunnen terugkeren omdat er gevaar van nieuwe explosies zou bestaan.

mapa-songo-la-mayaVerouderd materiaal
De militaire eenheid in Ti Arriba maakt deel uit van het Oostelijk Leger, een van de drie legereenheden die Cuba telt. De andere twee zijn de Westelijke en de Centrale legereenheid van de FAR (Fuerzas Armadas Revolucionarias), het Cubaanse leger. In september 2012 deden zich een uur lang explosies voor in een kruitkamer van het Cubaanse leger in de buurt van Cienfuegos. Volgens een gepensioneerde kolonel komen dergelijke zaken vaker voor en hebben die te maken met verouderd materiaal dat in gebruik is. Kortgeleden liet de Russische vicedirecteur voor Technisch-Militaire Samenwerking, Anatoly Punchuk, bij de ondertekening van een verdrag, weten dat zijn land werkt aan ‘de modernisering van de defensie-industrie in Cuba’. In de tijd van de Sovjet Unie telde het Cubaans leger 300.000 soldaten.

Bron
* 14ymedio, 11 juni 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s