Nieuwe Cubaanse middenklasse met sterke koopkracht

Tussen 2009 en 2016, de periode van het mandaat van president Obama, ontvingen Cubanen ruim 21 miljard dollars aan overboekingen uit de VS. De sector van de particuliere restaurants of paladares ontwikkelde zich in die periode tot de meest lucratieve, met 1.716 vergunningen en een geschatte omzet van 693 miljoen aan convertibele peso’s of CUC’s. Dat blijkt uit een onderzoek van The Havana Consulting Group (THCG). Als gevolg van de politieke dooi tussen de VS en Cuba en van interne economische maatregelen, ontstaat een nieuwe middenklasse met ‘een sterke koopkracht’, die geleid heeft tot een ‘ware boom in de particuliere sector van Cuba,’ aldus de THCG.

paladar-en-cuba

Paladar in Havana

Volgens Emilio Morales, president van de THCG, is een snelgroeiende klasse ontstaan die bewijst ‘economisch autonoom te zijn, grote ondernemingszin en gevoel voor innovatie te bezitten en een enorme kracht om rijkdom te vergaren.’ Hij wijst op de ‘zeer succesvolle en lucratieve’ voorbeelden zoals de paladares en de verhuur van kamers en appartementen, maar ook op schoonheidssalons, werkplaatsen voor de reparatie van mobiele telefoons of de verkoop van schoenen. De paladares ontwikkelden zich in 2016 tot de meest lucratieve sector met 1.716 licenties en een jaarlijkse omzet van 693 miljoen CUC. Op de tweede plaats staan de schoonheidssalons met 17.837 verleende vergunningen en een omzet van 120 miljoen CUC. Daarna volgen de groothandel en vervolgens de verhuur van kamers en huizen. Volgens het THCG Business Report van juni vormen de Cubaanse ondernemers die in deze sector werken en anderen die het particulier ondernemerschap beoefenen ‘een zeer succesvol netwerk van ondernemers.’

dollarbiljetmetraulcastroDollars uit VS
Benadrukt wordt dat de economische steun van Cubanen uit het buitenland ‘een sleutelrol’ blijft spelen in de ontwikkeling van de particuliere sector op dit Caribisch eiland met een goederen- en dienstenmarkt, die op 2.500 tot 3.800 miljoen CUC per jaar wordt geschat. Vooral de dollaroverboekingen door Cubanen uit de diaspora zijn van belang. Zij vormen de basis voor het ontstaan van particuliere commerciële kleine ondernemingen. Tussen 2009 en 2016 ontvingen Cubanen zo ruim 21 miljard dollars. In 2009 werd ruim 1½ miljard dollar overgemaakt en dat bedrag was in 2016 gestegen tot 3½ miljard, een stijging van 108%. De economische openheid werd ook mogelijk door maatregelen die president Raúl Castro nam ‘die particulier ondernemerschap mogelijk maakten in 201 beroepen, gevoegd bij flexibeler wetten’. Eind 2016 werkten 535.000 Cubanen op legale wijze in de particuliere sector tegenover 157.371 in 2010. Morales wijst ook nog op de ontelbare belemmeringen van de zijde van de Cubaanse administratie zoals de hoge belastingen en het gebrek aan groothandel waar handelswaar kan worden ingekocht.

Sterke staatssector
Hij onderschat ook niet de rol van de staatssector in de economie die ‘nooit eerder in de 60 jaren van het bestaan vaan de communistische regering, zo groot is geweest.’ Feitelijk controleren de Cubaanse strijdkrachten ‘alle strategische sectoren, 85% van de kleinhandel, 40% van de hotelsector, de Speciale Ontwikkelingszone van Mariel en 27% van Etecsa, het Cubaanse telecommunicatiebedrijf. De groei van het nationaal toerisme noemt het THCG-rapport ‘adembenemend’ met in 2016 991.122 Cubanen die in eigen land vakantie doorbrachten.

Bron
* Persbureau EFE

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s