Eén dodelijk slachtoffer bij restauratie Capitool

Tijdens de restauratiewerkzaamheden aan het Capitool in Havana heeft zich op 7 juli jl. een dodelijk ongeval voorgedaan. Eén werknemer is daarbij om het leven gekomen, twee stagiaires werden gewond. De Cubaanse media verzwijgen het ongeval. Hier volgt een verslag van de kritische website 14ymedio die o.a. sprak met een van de gewonde studenten.

capitool-Fotografía tomada unas horas antes del accidente. A la derecha, de espaldas y con una camiseta blanca se encuentra Dariel, el obrero fallecido. jpg
Deze foto werd genomen enkele uren vóór het ongeluk. Rechts met wit shirt: Dariel F. Rodríguez

Dodelijk slachtoffer is Dariel F. Rodríguez, 39 jaar en geboren in Camagüey. Deze specialist in restauratiewerkzaamheden stierf op weg naar het ziekenhuis Clínico Quirúrgico General Freyre de Andrade, onder Habaneros beter bekend als Emergencias. Een metselaar van het bedrijf Puerto Carenas sprak op voorwaarde van  anonimiteit met 14ymedio en zei zijn chefs regelmatig gewezen te hebben op de slechte staat waarin de planken van de steigers verkeerden. Hij had gewezen op de risico’s. ‘Maar niemand nam de verantwoordelijkheid op zich en men zei dat er geen geld beschikbaar was,’ klaagt de anonieme bron. Op het moment van zijn val stond F. Rodríguez op het punt de koepel te verlaten waar hij samen met vier leerlingen van de opleiding Taller Gaspar Melchor de Jovellanos in de kapitelen werkzaam was geweest. Het ongeval deed zich voor toen de helling tussen koepel en materialenlift het begaf en bezweek onder het gewicht van de mannen, die 6 tot 7 meter naar beneden vielen, aldus enkele collega’s. Alejandro Mato Soberao (19) en Alex Gata Vergara (21) raakten gewond, een derde kon zich aan een richel vasthouden en een vierde student kwam via de trap weg.

capitool-Alex Gata Vergara-21jaar-

De gewonde student Alex Gata Vergara

Verantwoordelijk
Alex Gata Vergara, een van de gewonden heeft een elleboogfractuur en is buiten levensgevaar. Mato Soberao ligt op intensief care in het academisch ziekenhuis Calixto García. Zijn situatie is ‘ernstig maar stabiel’, aldus zijn moeder Yaneida Soberao. De politiek verantwoordelijke voor de restauratie van het historisch centrum, Eusebio Leal Spengler heeft hem tweemaal bezocht. Vergara vertelt hoe zij na hun werkzaamheden in de koepel naar beneden wilden gaan, maar dat de lift beneden stilstond. Een van de studenten besloot om via de trap naar beneden te gaan om de goederenlift te zoeken die tijdens de middagpauze beneden is. De andere vier wachtten boven op de lift maar ‘die kwam niet’ en vervolgens deed zich het ongeluk voor. ‘We kwamen in een slechte conditie beneden. Ik was de enige die bij bewustzijn was’. Een van de overlevenden zei dat de opzichters van het werk de schuld in de schoenen willen schuiven van hun docent en de studenten. Ze werden bij aankomst in het ziekenhuis ondervraagd en toen zei men hen dat het platform buiten gebruik was. Maar wij zijn er al 15 dagen en iedereen maakt er gebruik van. ‘Ook de opzichters bij het Capitool gaan via dat platform naar boven.’ Nu werd hen duidelijk gemaakt dat zij geen gebruik van de lift hadden mogen maken.

capitoolinverbouwingGeen commentaar
Ingenieur Pedro Mato, elektronisch technicus bij de werkzaamheden aan het Capitool, zegt geen informatie over het ongeluk te kunnen geven zonder toestemming van zijn bedrijf. ‘Hier publiceert men dit soort zaken gewoonlijk niet,’ zegt hij. Een commissie onderzoekt het ongeval en tot dan mag niemand de koepel bestijgen, aldus een andere werknemer. Lokale noch nationale media hebben over het dodelijk ongeval bericht. De website 14ymedio vroeg een reactie bij het kantoor voor de historische renovatie van de oude stad Oficina del Historiador de la Ciudad.  Daar weigert men commentaar met het argument: ‘normaliter spreekt men niet over dit soort zaken.’ Volgens officiële bronnen kwamen vorig jaar 67 personen om het leven bij een bedrijfsongeval.
In november 2016 werd het Capitool symbolisch als zetel van het parlement in gebruik genomen. maar de zittingen van het parlement vinden nog steeds plaats in het Palacio de las Convenciónes.

Bron
* Luz Escobar, website 14ymedio, 13 juli 2017
Link
* Youtube, 3 minuten met een reportage van de website 14medio
Historische filmbeelden van de bouw van het Capitool, 1929, 2 minuten

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s