Start lood- en zinkmijn in provincie Pinar del Rio

In oktober aanstaande start in noord-west Cuba de productie van een nieuwe lood-en zinkmijn. De joint venture Emincar wil met de opening van de Castellanosmijn in de provincie Pinar del Rio de lood- en zinkexploitatie in Cuba doen heropleven.

An excavator loads a truck at an area being prepared to be used by the lead and zinc  mine Castellanos in Minas de Matahambre, Cuba

Het lood- en zinkmijngebied van Castellanos in Minas de Matahambre, Cuba

Cuba is op het wereldtoneel al een belangrijke nikkelexporteur, maar heeft ook potentieel voor andere mineralen. De Castellanosmijn – waarde 278 miljoen dollar – moet jaarlijks 100.000 ton zinkextract en loodextract produceren, aldus een woordvoerder van Emincar, een samenwerkingsverband van het in Zwitserland gevestigde bedrijf Trafigura en het Cubaanse staatsbedrijf Geominera. Volgens manager Justo Hernández Pérez van Emincar moet deze investering leiden tot een opleving in dit mijnbouwgebied en is er nog maar sprake van een begin. Veel mijnen, waaronder een goudmijn die naast de nieuwe Castellanosmijn is gelegen, werden tussen 1990 en 2000 verlaten toen de economie van Cuba’s belangrijkste bondgenoot, de Sovjet Unie, instortte. De Castellanosmijn heeft een reserve voor 11 jaar aan exploitatie. De nabijgelegen Sant Luciamijn heeft een reserve van nog eens 10 jaar, die ook door Emincar zal worden ontgonnen. De Castellanosmijn biedt werk aan bijna 500 arbeiders. Het gemiddelde loon bedraagt 50 dollar plus een bonus van 80 dollar bij bijzondere prestaties. Dat maandsalaris ligt hoger dan het gemiddelde loon in Cuba van 30 dollar.

mapa-matahambre-mijn

Het mijnengebied van Matahambre

Investeringen
Vorig jaar presenteerde Cuba een portfolio met mogelijke investeringen voor buitenlandse ondernemingen; ook de exploratie van zeldzame metalen, grondstoffen en andere mineralen komen daarvoor in aanmerking. De investeringen moeten leiden tot hogere winsten in een land dat wordt geplaagd door lagere opbrengsten in de export en een daling van de goedkope olieleveranties uit Venezuela.

Bron
* Persbureau Reuters, 21 juli 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s