‘Cuba is het enige land waar rijkdom wordt bestreden’

Een bruuske wijziging van de politieke situatie in Venezuela, kan ‘een grote impact’ hebben op Cuba. De Venezolaanse regering maakt een crisis door en heeft zowel nationaal als internationaal veel aan geloofwaardigheid verloren. Venezuela is de eerste handelspartner van Cuba ondanks het feit dat de olieleveranties minder zijn geworden en de inkomsten uit ‘de verhuur’ van Cubaans medisch personeel zijn gedaald. Die conclusie trok de Cubaanse econoom Omar Everleny Pérez tijdens een bijeenkomst van economen in Miami.

Omar-Everleny-Perez-miami27072017

Omar Everleny Pérez

Omar Everleny Pérez is pleitbezorger voor verregaande economische veranderingen in Cuba, maar werd in april 2016 ontslagen bij het Centro de Estudios de la Economía Cubana van de Universiteit van Havana. Omar Everleny (56) zou zonder toestemming gesprekken hebben gevoerd met collega’s uit de VS. De vooraanstaande econoom zei op de conferentie van de Asociación para el Estudio de la Economía Cubana (ASCE) echter niet te geloven dat een mogelijk verlies van Venezuela zou leiden tot een nieuwe Speciale Periode, zoals die zich begin jaren negentig in Cuba voordeed toen de toenmalige Sovjet-Unie een einde maakte aan de miljarden subsidies richting Cuba. ‘De terugkeer naar de apagones (elektriciteitsonderbrekingen) is politiek een groot risico. Het is een politiek en economisch probleem omdat de stroomonderbrekingen zich nu voordoen in een hoofdstad als Havana vol toeristen. De situatie is veranderd en de staat zit niet te wachten op een nieuw probleem naast alle problemen die men al heeft.’

Krimp en groei
Tijdens de recente bijeenkomst van de Nationale Assemblee, maakte de Minister van Economisch Zaken, Ricardo Cabrisas, bekend dat de groei in het eerste half jaar van 2017 1% bedroeg, tegenover een krimp van 1% waarmee de economie vorig jaar werd afgesloten. De groei is, volgens Pérez te danken aan de grotere opbrengst van de suikeroogst en de groei van het toerisme. Hij zegt dat deze groei ‘niets voorstelt’ tegenover de daling van de export met 27%. ‘Cuba blijft een land dat weinig investeert, dat een groot handelstekort kent en een fiscaal tekort dat dit jaar 12% van het Bruto Intern Product bedraagt’. Hij concludeert dat de economische hervorming die de regering van Raúl Castro in 2010 afkondigde ‘Cuba niet heeft geleid tot de weg van de ontwikkeling’. Hij vroeg zich ook af hoe lang het nog zal duren voor de autoriteiten besluiten nemen om de beslissingen te decentraliseren, de 400 projecten voor buitenlandse investeringen zullen worden goedgekeurd, de toegang tot internet wordt uitgebreid en vooral de particuliere sector aandacht krijgt.

Rijkdom
logo-pccEverleny Pérez: ‘Cuba is het enige land waar rijkdom wordt bestreden en niet de armoede.’ Hij reageerde op de aankondiging dat nieuwe regels zullen worden gepubliceerd ter controle van de particuliere sector. Kortgeleden werden door de Cubaanse Communistische Partij twee werkdocumenten gepubliceerd waarin werd vastgelegd dat Cubanen geen rijkdommen, noch eigendommen mogen verzamelen. Pérez zei dat er tot nu toe 543.000 vergunningen werden verleend voor werk als eigen baas of cuenta propia. Maar al die werkzaamheden zijn geconcentreerd in vier tot vijf sectoren (vervoer, toerisme) en vragen geen gekwalificeerde arbeid. Hij meent dat de dienstverlening in de toeristensector verbeterd kan worden omdat die de ware motor van de Cubaanse economie vormt.

Bron
* Nora Gámez Torres in El Nuevo Herald, 27 juli 2017

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s