Record dollaroverboekingen VS naar Cuba

De dollarzendingen van de VS naar Cuba zijn in 2016 gestegen met 2,7% vergeleken met een jaar daarvoor, aldus een onderzoek van de Havana Consulting Group. In 2011 vonden dollarzendingen naar Cuba plaats ter waarde van 2,2 miljard dollar, in 2011 voor 3,3 miljard en verleden jaar werd het recordbedrag van 3,4 miljard dollar bereikt.

yankee-go-home-Osvaldo Gutierrez Gomez

Cartoon Osvaldo Gutierrez Gómez

Oorzaak van deze stijging is vooral de toegenomen migratie van Cubanen naar de VS. In 2016 profiteerden 50.082 Cubanen van de soepeler reismogelijkheden naar de VS, daar langere tijd te verblijven en zelfs betaald werk te verrichten. Een tweede belangrijke reden zijn de vele vluchten vanuit de VS naar Cuba sinds half 2016. De tickets voor deze vluchten zijn soms wel 50% goedkoper dan die van chartervluchten die 450 dollar kosten. Er zijn Cubanen die daardoor meerdere malen per jaar de VS kunnen bezoeken; een eenmaal verkregen Amerikaans visum biedt hen 5 jaar lang die mogelijkheid. Ook 30.000 Cubanen met een Spaanse nationaliteit bezoeken Cuba veelvuldig, vaak om er tijdelijk te werken.

western-union-sinds-lente-2016-geldovermakingen naar-cuba

De locaties van Western Union in Cuba

Hegemonie Western Union
Het onderzoek van THC constateert ook dat de belangrijkste dollartransactiebedrijven in de VS op dit moment een plek proberen te veroveren op de Cubaanse markt waardoor er een einde kan komen aan ‘de hegemonie van Western Union’, de marktleider wereldwijd voor deze wereldwijde betalingen. Deze financiële activiteiten kunnen de poort vormen voor Cubaanse bankinstellingen en Noordamerikaanse banken om directe relaties aan te gaan zonder tussenkomst van derden. De VS voeren 90% van alle dollartransacties naar Cuba uit.

Bron
* The Havana Consulting Group

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s