Hulp slachtoffers Irma complex (deel 2)

Verschillende organisaties in de Verenigde Staten voeren campagnes om geld in te zamelen voor de Cubanen die door de orkaan Irma zijn getroffen. Zonder goedkeuring van de overheid zullen Amerikaanse organisaties echter niet in staat zijn grote hoeveelheden voedsel te verzenden. Bij vorige natuurrampen weigerden de Cubaanse autoriteiten die toestemming soms.

mulashabana2De Cuban American National Foundation (CANF) zocht daarom contact met groepen uit de civil society in Matanzas, ten oosten van Havana. Pepe Hernández, voorzitter van de Foundation, concludeert dat men op dit moment vooral voedsel nodig heeft. Hij wil daarom op korte termijn gebruik maken van pakketdiensten en zogeheten mulas / lastdieren, personen die worden ingehuurd om de eerste levensbehoeften te brengen op plaatsen waar de grootste nood is. Deze mulas krijgen hun retourticket retour en leveren dan 50 kilo aan voedsel af. Hernández zegt dat de Foundation ook naar andere manieren zoekt om hulp te verlenen. Zo zou zij de transferkosten van dollarovermakingen naar Cuba via een van de 450 kantoren van Western Union in Cuba, willen betalen. Iedere Cubaan, ook zij die niet verbonden zijn met de oppositie, kunnen in aanmerkingen komen voor deze noodhulp. Elk gezin zou 100 dollar kunnen krijgen. Ook wil de Foundation een fonds oprichten om hulp te bieden aan Cubanen die hun huis moeten opknappen. De eerste 60 huizen zijn al aangewezen voor renovatie; voor elk huis is 1.200 dollar beschikbaar. Tot nu toe heeft de regering dit programma nog niets in de weg gelegd.

orkaan-irma-casa destruida en Júcaro tras el paso del huracán Irma

De Cubaanse autoriteiten zijn begonnen met de verkoop tegen lage prijzen van matrassen en fornuizen, zoals hier in het plaatsje Júcaro, een van de zwaar getroffen dorpen in de provincie Ciego de Ávila. Ook zijn in Júcaro en Punta Alegre winkels geopend waar bouwmaterialen ‘tegen lage prijzen’ kunnen worden ingekocht. De staat betaalt 50% van de kosten van de bouwmaterialen.

Hulp via de kerken
Bij de orkaan Matthew in 2015 zou de katholieke kerk met vliegtuigen hulp uit Miami binnenvliegen voor de inwoners van de oostelijke provincie Guantánamo. De Cubaanse autoriteiten gaven daar toen geen toestemming voor.  Ook hulp afkomstig van Catholic Relief Services uit Baltimore werd niet binnengelaten. Aartsbisschop Thomas Wenski van Miami zou later een cheque overhandigen aan de bisschop van Guantánamo, maar wegens tekorten in de staatswinkels en bevoorradingsproblemen zou die hulp uiteindelijk toch in het buitenland worden aangekocht. Op dit moment zamelt het aartsbisdom van Miami geld in en geeft hulp via de kerkelijke hulporganisatie Caritas die ook in Cuba een groot netwerk heeft en enigszins onafhankelijk van de Cubaanse staat kan opereren. Wensky wil zelf naar Cuba gaan en wel op 30 september wanneer hij de bisschopswijding van de nieuwe bisschop van Ciego de Avila bijwoont. Wensky: ‘Hoewel de mensen in Florida ook lijden onder de gevolgen van de orkaan Irma, bestaat er een grote vrijgevigheid voor de Cubaanse bevolking en heerst er een geest van solidariteit’. Hij hoopt dat de houding van de Cubaanse autoriteiten dit keer gewijzigd zal zijn en de hulp ditmaal wordt geaccepteerd.

orkaan-irma-herstel-havana

Herstelwerkzaamheden in Havana

Andere aanpak
Twee organisaties in de VS kiezen voor een andere benadering.  CubaOne Foundation, gevestigd in Miami, en Give2Cuba gevestigd in Seattle, zamelen via crowdfunding geld in en zetten daar jonge vrijwilligers voor in. Zij willen vooral hulp bieden in de provincies Ciego de Avila, Sancti Spíritus en Santa Clara, de provincies die het zwaarst door de orkaan zijn getroffen. CubaOne organiseerde al eerder reizen voor jonge Cubaanse-Amerikanen om het eiland te leren kennen en Give2Cuba gaf humanitaire hulp aan Baracoa, dat in 2016 zwaar getroffen werd door de orkaan Matthew. Volgens Giancarlo Sopo, medeoprichter van CubaOne, vallen de bezoeken in de categorie people-to-people bezoeken die de Amerikaanse autoriteiten toestaan. CubaOne heeft zich  aangesloten bij de 3:05 Cafecito-campagne in Miami. Deze actie wil via hulporganisatie Caritas voedsel, medicijnen en andere benodigdheden naar Cuba sturen. ‘Onze gemeenschap geeft om het Cubaanse volk,’ zegt Sopo, ‘en we zullen er alles aan doen om het te steunen in deze moeilijke tijd.’

Linken
Cuba-One

* Aartsbisdom Miami

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s