Relatie Cuba en de VS bedreigd door mysterie zieke diplomaten

De regering Trump zal deze week tijdens de bilaterale conferentie tussen Cuba en de VS in New-York de bezorgdheid overbrengen over de onverklaarbare incidenten die de gezondheid bedreigen van Amerikaanse diplomaten in Cuba.  Een en twintig diplomaten hebben sinds november 2016 last van doofheid, bloedneuzen, een pieptoon in het oor (tinnitis), hoofdpijn, evenwichtsstoornissen, overgeven en diarree, geheugenverlies, opgelopen tijdens hun werkzaamheden in de in 2015 heropende Amerikaanse ambassade in Havana. De VS overwegen hun ambassade in Havana te sluiten gezien deze incidenten. Het laatste incident vond op 21 augustus plaats, maar Amerikaanse officials weigeren dat te bevestigen.

ambassade-vs-havana3Van Cubaanse zijde neemt Josefina Vidal deel aan dat al eerder geplande overleg tussen beide landen. De Bilaterale Commissie werd in 2015 opgericht toen de relaties tussen beide landen verbeterden. Vidal werd het gezicht van de Cubaanse diplomatieke dienst door haar rol bij de detente tussen beide landen. Vidal was destijds hoofd van de Afdeling Amerika’s van het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Onlangs is zij benoemd tot ambassadeur van haar land in Canada. Ook enkele Canadese diplomaten zouden gezondheidsklachten hebben vanwege de mysterieuze incidenten. De VS worden tijdens het overleg vertegenwoordigd door John Creamer, adjunct-assistent van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en verantwoordelijk voor Cuba.

Evalueren

Zondag kondigde de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan dat de regering Trump de mogelijkheid onderzoekt de ambassade te sluiten. ’Wij evalueren deze kwestie’, luidde de reactie van Tillerson in een interview bij CBS. ‘Het is een zeer ernstige kwestie gezien de schade die bepaalde personen hebben opgelopen. We hebben een aantal van die mensen naar huis gebracht’.

josefina vidal, Cuban Foreign Ministry Director for North America (C), Cuban Interests Section in Washington Chief Jorge Bolanos Suarez (3rd L) and their delegation
Josefina Vidal

Symptomen
Van de 21 getroffen Amerikaanse staatsburgers – diplomaten en hun gezinnen – lijden sommigen aan permanent geheugenverlies of een hersenschudding terwijl er ook mensen last hebben van misselijkheid, hoofdpijn en oorsuizingen. Sommigen worstelen met concentratiemoeilijkheden of hebben last van echogeluiden in hun omgeving, aldus een bericht van Associated Press. Het persbureau liet overheidsfunctionarissen aan het woord die anoniem wilden blijven. Sommige slachtoffers voelden trillingen of hoorden mysterieuze geluiden in sommige delen van de kamers waar ze verbleven. Anderen hoorden niets, maar ontwikkelden later wel dezelfde symptomen.

trump-raul-castroOorzaak onbekend
Het State Department heeft tot nu toe steeds benadrukt niet te weten wat er precies aan de hand is. De VS sluiten niet uit dat er een derde land of een schurkenfractie van Cuba’s veiligheidsdiensten bij betrokken zouden kunnen zijn. Cuba ontkent elke betrokkenheid of verantwoordelijkheid, maar benadrukt dat het erop gebrand is om de Verenigde Staten te helpen bij het oplossen van de kwestie. Een besluit om de ambassade te sluiten, zelfs tijdelijk, zou een demoraliserende klap zijn voor de delicate detente die president Barack Obama en de Cubaanse leider Raúl Castro eind 2014 aankondigden. Het volgende jaar werden de ambassades heropend en de beperkingen op reizen en handel versoepeld. Deze toenadering zou de ontevredenheid over de koers van de Cubaanse regering bij hardliners in Havana kunnen hebben aangewakkerd. President Donald Trump heeft een aantal van de veranderingen teruggedraaid, maar ook een deel van het Obamabeleid onaangetast gelaten.

Bron
* Associated Press, Josh Lederman, 18 september 2017

Link
* Reportage ABC-News, 1 minuut

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s