CubaTips: ‘Che’ Guevara, Irma, Cuba Is…., honkbal, Cubaanse maaltijd en Red Hot Chili Peppers

50 jaar na de dood van ‘Che’ Guevara

De vierdelige televisiedocumentaire over Che Guevara leidde op de website van omroep BNNVARA tot een verhit debat tussen het kamp van de heldenvereerders en zij die Che Guevara als een wrede en koelbloedige moordenaar zien. Strenge gelovigen aan beide kanten, voor wie zelfs het opheffen van een tipje van de sluier bedreigend is

Erik Dijkstra - documentere Che Guevara - lipskosteloos

Erik Dijkstra

In het 3e deel (Che, Held of Moordenaar) kwam zijn voormalige bodyguard en vriend Alberto Castellanos aan het woord, die door interviewer Erik Dijkstra wordt geconfronteerd met een opname van een letterlijk citaat van Che Guevara uit 1964: ‘Executies? Ja, we hebben gefusilleerd. En wij blijven fusilleren zolang het nodig blijft! Dit is een oorlog op leven en dood met hen die onze revolutie bedreigen!’ Castellanos reageert kort en heftig: ‘Dit heeft hij nooit gezegd. Punt uit’.

Het is de verdienste van deze documentaireserie over Che Guevara dat de bloedstollende schaduwzijden van Che’s leven niet onderbelicht blijven. De heroïsche kant kreeg trouwens in de eerste twee delen (over de tocht door Latijns-Amerika en de bevrijdingsstrijd tegen dictator Batista) meer dan voldoende ruimte. Daarom had columnist Han Lips van Het Parool er aanvankelijk een zwaar hoofd in: ‘Na zijn reportages voor De Strijd, de Vara-documentaireserie over de arbeidersbeweging, is Erik al snel verdacht. Die wil natuurlijk weer zo’n linkse held in het zonnetje zetten. Maar de schaduwkant van Che blijft niet onbelicht – een eigenhandig uitgevoerde executie, de lange rij terdoodveroordelingen waar hij als hoofdaanklager op aanstuurde. Cubaanse ballingen in Miami vertellen over de bazooka die ze op hem afvuurden. Cubaanse lifters willen in de beschutting van Eriks auto best verklappen dat het in de communistische heilstaat armoe troef is. Het was de aflevering waarin Jakhals Erik zich ontpopte tot een verdomd goeie televisiemaker,’ aldus Lips.

che-raul-fidel-1959

‘Che’ Guevara, Raúl Castro en Fidel in 1959

50 jaar Che
Che Guevara was niet alleen de sympathieke zwervende jonge backpacker of de dappere bevrijder van Santa Clara. Hij bleek na de overwinning in 1959 ook een keiharde en meedogenloze machthebber die geen middel schuwde in dienst van de revolutie. De dictatuur die Cuba uiteindelijk werd, bood ook alle speelruimte voor zulke megalomane types. Het is bijzonder waardevol dat dit aspect vlak voor de 50ste sterfdag van Che Guevara op 9 oktober a.s. volop aandacht krijgt.

Aldus de redactie van de CubaTips van deze week (verschijnt morgen, zondag), met ook de twee volgende links in deze nieuwe nieuwsbrief.
* De volledige tekst van Han Lips in Het Parool van 21 september 2017
* Ruim honderd reacties op de BNNVARA-website Joop

tipsINHOUDOPGAVE NIEUWSBRIEF

  1. Van de redactie: 50 jaar Che
  2. Laatste aflevering documentaire Che Guevara
  3. Hulpactie Irma voor Cuba
  4. Cuba Is: Een ongemakkelijke expositie
  5. Schrijver Leonardo Padura over honkbal
  6. Boek: Che is hier
  7. Maart 2018: Red Hot Chili Peppers in Havana
  8. Lezing met Cubaanse maaltijd en kok
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers van de CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen?

Geef u hier op voor een gratis abonnement!
Uw e-mail-adres is voldoende!
Ruim 1.000 geïnteresseerden ontvangen inmiddels elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s