Cubaanse militaire rechtbank veroordeelt burger VS vanwege spionage

Een militaire rechtbank in Havana heeft een Amerikaans staatsburger Alina López Miyares en haar echtgenoot en voormalig Cubaanse diplomaat Félix Martín Milanés Fajardo, veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen

spion-Alina López Miyares

Alina López Miyares

Alina López Miyares (1959) werd in januari jl. op de luchthaven van Havana aangehouden toen zij zich opmaakte om naar Miami, Florida te reizen. Haar echtgenoot, Félix Martín Milanés Fajardo, was een maand eerder gearresteerd; hij werkte bij de Cubaanse delegatie van de VN. Beiden verschenen op 2 oktober voor de rechtbank nadat de zitting twee keer was uitgesteld. Door de vertraging vond de rechtszitting drie dagen plaats nadat de Verenigde Staten besloten om het grootste deel van hun diplomatiek personeel terug te trekken uit de ambassade in Havana. De familie van de verdachten werd verhinderd, aldus de website Martí Noticias, het proces dat achter gesloten deuren plaats vond, bij te wonen. De moeder van López Miyares, een inwoner van Miami, kon haar dochter zien bij de ingang van de rechtbank, maar kon het vertrek waarin zij verbleef niet binnenkomen.

spionageSpanningen
Het echtpaar, dat al meer dan 10 jaar getrouwd is, hoorde lange gevangenisstraffen uitspreken, namelijk 13 jaar voor Alina López Miyares en 17 jaar voor Milanés Fajardo. Op 24 oktober volgt de definitieve uitspraak. Verwacht wordt dat de beklaagden in hoger beroep zullen gaan. De uitspraak komt op een moment dat sprake is van groeiende bilaterale spanningen over zogeheten ‘akoestische aanvallen’ op het eiland tegen twee dozijn Amerikaanse en Canadese diplomaten.

Bronnen
* Cubanet, Martí Noticias, Cibercuba, oktober 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s