CubaTips: Manneke Pis, Che, Fidel, postzegel, Meliá, visa, Rusland en Afro Cuban All Stars

Fidel levend houden

Zonder veel toelichting meldden de officiële Cubaanse media begin oktober de herbegrafenis op 10 oktober – de 149ste verjaardag van het begin de onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje – van de Vader des Vaderlands en onafhankelijkheidsstrijder Carlos Manuel de Céspedes (1819) en van de heldin Mariana Grajales (1808) op het kerkhof Santa Ifigenia in Santiago de Cuba.

cespedes-herbegrafenis-raul-castro10102017

Raúl Castro verplaatst de stoffelijke resten van  Carlos Manuel de Céspedes

De stoffelijke resten vonden een nieuwe plaats, dichtbij dat van de Nationale Held José Marti en het foeilelijke monument waar in december ook de as van Fidel werd bijgezet. Voor de mensenrechtenbeweging is de combinatie een belediging. Daar ligt José Martí die zijn leven in dienst stelde van het ideaal van een Republiek van vrije Cubanen naast een autoritaire leider die dat ideaal vernietigde en de mensen- en burgerrechten ruim een halve eeuw schond.

Volgens de autoriteiten is de kostbare verhuizing van de grafmonumenten nodig, opdat ‘in de toekomst het Cubaanse volk en buitenlandse bezoekers gemakkelijker eer kunnen bewijzen aan zowel de Vader van de Natie, José Martí aan de ene kant en aan de andere kant, de Historische Leider van de Cubaanse Revolutie, Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz……’

Soms wordt opgemerkt dat Cuba geen persoonlijkheidscultus kent rondom Fidel Castro. Nee, bruggen, scholen en tractoren worden niet naar hem vernoemd. Maar bij elke gewichtige gebeurtenis – zoals kortgeleden bij de 50ste verjaardag van de dood van Che Guevara – is Fidel in de media volop aanwezig tot ergernis van Cubanen die ook wel eens een televisieavondje vrij van politieke propaganda wensen. De herbegrafenis van enkele Founding Fathers van de Republiek rond het graf van Fidel geeft aan dat deze Castro in de ogen van de machthebbers nog een rol moet spelen in doen en laten van de Cubanen. De cultus rond Fidel is een politieke waarschuwing aan anderen die de koers willen wijzigen.

Het bovenstaande is het redactioneel in de nieuwsbrief CubaTips van vandaag.

tipsINHOUD NIEUWSBRIEF VAN VANDAAG

  1. Fidel levend houden
  2. Che Guevara op Ierse postzegel
  3. ‘Che was een geweldenaar’
  4. Een golf van visumaanvragen
  5. Manneke Pis á la Cubana
  6. Meliá heropent hotels na Irma
  7. Handel Cuba en Rusland steeg
  8. Concert 25 januari 2018: Afro Cuban All Stars in Arnhem
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis abonnement
Wilt u ook alle nieuwe nummers van de CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement!  Uw e-mail-adres is voldoende!

1.100 abonnees.
Afgelopen week hebben we de 1.100 abonnees overschreden. Zij ontvangen elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s