Cuba zwijgt in VN-Mensenrechtenraad over doodstraf Lgbti’ers

Cuba heeft op 29 september in de VN-Mensenrechtenraad geweigerd zich uit te spreken tegen de doodstraf op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit. Deze stemonthouding heeft geleid tot scherpe veroordelingen in sociale media. Blogger Norges Rodriguez schreef op Facebook: ‘Kan onze Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno uitleggen welke motieven bij deze stemonthouding een rol speelden?’ In december 2016 deed zich iets soortgelijks voor in de VN toen de Cubaanse ambassadeur zich niet vertoonde bij een stemming over hetzelfde thema.

vn-mensenrechtenraad

VN-zetel in Genéve

‘Ik heb de waanzin van al die resoluties gevolgd, maar er wordt van alles overhoop gehaald inclusief de doodstraf voor homoseksuelen. Zo wordt het een puinhoop’, aldus de journalist Francisco Rodríguez Cruz in hetzelfde Facebook. Hij is ook een Lgbti-acivist en werkt voor de staatsmedia. Hij begrijpt waarom Cuba zich onthield van stemming omdat ‘het duidelijk is dat Cuba op dit soort thema’s geen leidende rol wil spelen.’ Andere Facebookers als Nelson Ochagavía, José M. Fernández en Alexander Joa eisen helderheid van het regime. María Margarita Casado verklaart: ‘Ik weet zeker dat dit niet in Cuba gepubliceerd wordt, niemand zal er van horen. Of zal Mariela Castro een video maken waarin zij de stemonthouding van Cuba aanklaagt?’ Mariela Castro is directeur van de staatsinstelling voor seksuele hervorming CENESEX, lid van het Cubaans parlement en dochter van president Raúl Castro. Zij is uitgegroeid tot het gezicht van de homo-emancipatie in het land. De Cubaanse staatsmedia hebben de stemming in de VN-Mensenrechtenraad tot nu toe genegeerd.

gay-activiste-vlagReden
De resolutie van België, Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Moldavië, Moldavië, Mongolië en Zwitserland werd door 27 landen gesteund en door 13 landen waaronder Cuba en de VS verworpen. De tekst veroordeelt in het bijzonder ‘het opleggen van de doodstraf als sanctie voor bepaalde vormen van gedrag, zoals geloofsafval, godslastering, overspel en homoseksuele relaties’. Ook wordt benadrukt dat ‘de toepassing van de doodstraf bij overspel buiten proporties is.’ Behalve Cuba – het enige Latijns-Amerikaanse land dat zich niet uitsprak over de inhoud van de resolutie – deden ook Kenia, Nigeria, Tunesië, Indonesië, de Filippijnen en Zuid-Korea dit. Op de kritische website Cartas desde Cuba verschenen enkele reacties. Eén van de reacties probeert het zwijgen van Cuba in Genève te verklaren: ‘Alles om te voorkomen dat ‘de Iraanse broeders’ worden lastig gevallen.’ Het is de dubbele moraal….’

Tweemaal negeren
Het is niet de eerste keer dat activisten en bloggers kritiek laten horen over de opstelling van Cuba in internationale fora over homorechten. In december 2016 weigerden Cubaanse diplomaten bij de VN een voorstel te steunen waarbij een onafhankelijke deskundige zou worden aangesteld ter bescherming tegen geweld en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Een maand eerder waren Cubaanse diplomaten afwezig toen een voorstel van Afrikaanse landen in stemming kwam om de activiteiten van zo’n deskundige in te perken. Met steun van bijna alle andere Latijns-Amerikaanse land werd dit voorstel met een krappe meerderheid verworpen.

Bron
* Cartas desde Cuba, oktober 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s