Standbeeld José Martí met spelfouten

Donderdag jongstleden onthulde Cuba net even buiten het Museum van de Revolutie, een standbeeld van José Martí, de vader van de onafhankelijkheid. Het is een geschenk met een gewicht van 3 ton, ter waarde van 2,5 miljoen dollar van het Bronx Museum of the Arts in New York en bedoeld als een gebaar van internationale vriendschap. Het bronzen beeld is een replica van het beeld dat sinds 1950 in het Central Park in New York staat, samen met beelden van Simón Bolívar en José de San Martín.

jose-marti-standbeeld-me-paleis-van-de-revoluite

Het beeld van Martí staat in het parkje voor het Paleis van de Revolutie. Het wordt 28 januari 2018 officieel onthuld.

Havana’s stadshistoricus Eusebio Leal legde bij de presentatie uit wat de betekenis van het beeld is. ‘Het bevestigt, ondanks dwalingen en politiek gehakketak van personen die bruggen willen vernietigen evenals de communicatie die tussen naties en tussen mensen bestaat, de overtuiging dat respect voor de rechten van anderen vrede betekent.’ De financiële campagne om het beeld te bekostigen begon op het hoogtepunt van de diplomatieke dooi tussen beide landen in december 2014. De relaties zijn inmiddels bekoeld vanwege mysterieuze geluidsignalen, gericht op personeelsleden van de Amerikaanse ambassade; 24 van hen hebben tot nu toe gezondheidsklachten en president Trump besloot daarom de helft van de staf op de ambassade terug te trekken.

jose-marti-standbeeld-havana-laatste erkzaamheden.20102017

Een man met een hemd in de kleuren van de Amerikaanse vlag, verricht werkzaamheden bij het beeld van José Martí.

De Apostel Martí
José Martí werd in 1895 gedood, tijdens een gevecht met de Spanjaarden in de onafhankelijkheidstrijd voor Cuba. Hij groeide uit tot de meest geëerde persoon in de Cubaanse geschiedenis en kreeg o.a. grote bekendheid door zijn gedichten en essays waarvan velen gewijd waren aan de onafhankelijkheid van Cuba. Hij verbleef 15 jaar in ballingschap in de VS.

Jose-Marti-standbeeld-spelfoutenSpelfouten
Kritisch journaliste Yoani Sánchez van 14ymedio ontdekte op de zwarte granieten gedenksteen twee spelfouten: ’nacío’ (geboren) in plaats van ‘nació’ y ‘cuidad’ (stad) in plaats van ‘ciudad’. ‘De foute tekst aan de voet van het monument is niet verklaard. We weten niet of de steen met het beeld meekwam uit de VS of dat deze lokaal geproduceerd werd, maar het is een belediging voor de dichter van Versos Sensillos, een werk van Martí,’ aldus Sánchez.

Bronnen
* Andrea Rodriguez, persbureau AP en Yoani Sánchez van de website 14ymedio, 19 oktober 2017

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s