Nieuwe migratiemaatregelen roepen vragen op

Cuba versoepelt de mogelijkheden voor burgers met de Cubaanse nationaliteit om hun geboorte-eiland te bezoeken. Cubanen op het eiland hopen dat bezoeken van familieleden die het land eerder illegaal ontvluchtten daardoor mogelijk worden. De Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, heeft zaterdag tijdens een bijeenkomst met Cubaanse ingezetenen in Washington vier nieuwe maatregelen aangekondigd die op 1 januari in werking treden. Het land wil hiermee de Cubaanse-Amerikanen aan hun kant krijgen in de diplomatieke crisis die tussen de beide landen is losgebarsten.

vliegveld-emigracion-aeropuertos-cuba-cubanosCubaanse-Amerikanen hoeven niet langer een speciaal paspoortonderzoek te doorstaan wanneer ze naar Cuba reizen. Dat zogeheten habilitación-stempel (kosten 70 dollar) werd in 2004 ingevoerd. Cubaanse burgers in het buitenland die een pleziervaartuig bezitten, kunnen voortaan vrij het eiland binnenvaren en vertrekken. Cubanen die illegaal het land verlieten, hoeven niet langer acht jaar te wachten voor zij Cuba mogen bezoeken. Kinderen van Cubanen die in het buitenland wonen en in het butenland werden geboren, kunnen in aanmerking komen voor het Cubaanse staatsburgerschap. Dat heeft gevolgen voor het erfrecht want deze kinderen mogen dan familiebezit erven zoals de woning van hun ouders.

paspoort-visum-voor-vsOpen
De officiële media in Cuba presenteren de nieuwe regels als een reactie op de beschuldigingen van vermeende akoestische aanvallen op Amerikaanse diplomaten in Havana en de recente stopzetting door Washington van de afgifte van visa op haar consulaat in Havana. Minister Rodriguez verklaarde tijdens de slotceremonie van het evenement: ’De Amerikaanse regering sluit en Cuba opent zich’. Cubaspecialist Ted Henken, werkzaam aan het Baruch College, zegt: ‘Het is duidelijk dat deze beleidswijziging alles te maken heeft met de economische noodzaak deze financiële kanalen te beschermen, ironischerwijs tot stand gekomen door de Cubaanse diaspora. Dat telt meer dan het principiële en onvervreemdbare recht van burgers om te reizen en te verblijven in het land waar zij geboren zijn. De Cubaanse wetenschapper Armando Chaguaceda schrijft in het Mexicaanse dagblad La Razón: ‘De Cubaanse politieke elite wil zich voor het oog van de wereld graag presenteren als de tegenhanger van de agressieve Trump.’ Hij vermoedt dat achter de versoepeling van de migratieregels ook economische motieven schuil gaan: ’Raúl Castro en zijn erfgenamen hebben kleinere bondgenoten nodig die het ontluikende autoritaire kapitalisme financieel kunnen steunen.’ Volgens officiële gegevens  wonen er 823.000 Cubaanse burgers in het buitenland; die betalen voor een paspoort dat in de VS wordt verstrekt 375 dollar per stuk. Tegen betaling van 180 dollar kan dit voor 2 jaar worden verlengd. De gevolgen van de afgekondigde maatregelen zijn onzeker, maar de stroom van Cubaanse ballingen en migranten naar het eiland zal groeien en met hen de stroom aan goederen, giften en dollars. Vorig jaar rekende de Havana Consulting Group uit dat de dollaroverboekingen met 2,7% stegen tot 3,4 miljard dollar

Ofelia-Acevedo-Miami-Habana-RosaMariaPaya 26102017

Ofelia Acevedo en haar dochter Rosa Payá

Uitwijzing
Slechts een paar uur voor de officiële aankondiging werd Ofelia Acevedo, weduwe van oppositieleider Oswaldo Payá, verhinderd Cuba binnen te komen, ondanks het feit dat haar paspoort was goedgekeurd. Ofelia Acevedo werd gedwongen om zonder enige uitleg van de autoriteiten naar Miami terug te keren. De officiële mededelingen van minister Rodriguez maken niet duidelijk of voormalige politieke gevangenen of uitgewezen oppositieleiders van de regering van het land na 1 januari 2018 zullen mogen terugkeren en worden toegelaten. Minister Rodríguez maakte één uitzondering namelijk voor Cubanen die hun land illegaal verlieten via de Amerikaanse marinebasis van Guantánamo Bay. De regimegezinde nieuwswebsite Cubadebate zegt dat doktoren, diplomaten en sportlieden die tijdens hun verblijf, de vlucht namen niet naar Cuba kunnen terugkeren. Voor hen geldt nog steeds de wachttijd van acht jaar.

Bron
* 14ymedio, Zunilda Mata, 30 oktober 2017

Linken
Website Cubadebate, 29 oktober 2017: Wat houden de nieuwe migratiemaatregelen in? (Spaanstalig)
* Website Cartas desde Cuba, 31 oktober 2017: De emigratie en het legale vacuúm. 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s