Waarom moest de hoofdredacteur van partijkrant Granma verdwijnen?

De hoofdredacteur van het dagblad Granma wordt vervangen. Granma is het officiële orgaan van de Cubaanse Communistische Partij en men volstaat met een uitleg van nog geen vier regels. Journalist Fernando Ravsberg kritiseert het zwijgen over de achtergronden van het ontslag van hoofdredacteur Terry Cuervo.

granma-Pelayo Terry Cuervo

Pelayo Terry Cuervo

Zo luidt de officiele tekst: ‘Ten gevolge van fouten gemaakt bij de uitoefening van zijn verantwoordelijkheden, besloot de leiding van de Partij hoofdredacteur, compañero Pelayo Terry Cuervo, te bevrijden van zijn functies. Tot de aanwijzing van een nieuwe directeur, worden zijn functies uitgeoefend door de huidige onderdirecteur Oscar Sánchez Serra’.

Het gebrek aan transparantie bij hen die de Cubaanse pers leiden, is spreekwoordelijk, de opgelegde sancties voorbeeldig en hun macht lijkt grenzeloos. Enkele dagen geleden zei de decaan van de faculteit voor de journalistiek, Raúl Garcés, dat het Politburo alle macht had overgedragen aan de redacties, ‘de hoofdredacteuren dragen de maximale verantwoordelijkheid voor wat zij publiceren’. Natuurlijk doet een eindredacteur er goed aan op gepaste wijze van deze vrijheid gebruik te maken want de Verdedigers van het Geloof staan met de fakkel in de hand klaar om de brandstapel te doen ontvlammen. Daar is een uitleg van 4 regels genoeg voor. Pelayo Terry Cuervo is sinds oktober 2012 werkzaam als hoofdredacteur en volgde toen Lázaro Barredo Medina op.

granma-gala-raul -08112017

‘Raúl Gala leidt Gala van dit historische feit’

Speculaties
In Cuba wordt nu gespeculeerd over de reden van de plotselinge vervanging van de hoofdredacteur van Granma, Terry Cuervo. De exemplaren van Granma van de afgelopen week werden nauwgezet doorgenomen om een flater op het spoor te komen. De website 14ymedio stuit op een onderschrift bij een foto van de herdenking op 7 november van de Russische Revolutie. Daar wordt de naam van de president Raúl Castro verbasterd tot Raúl Gala. Het zal zeker niet de enige fout van deze hoofdredacteur zijn geweest. Er is sprake van een opeenhoping van fouten en vergissingen, laat een medewerker van Granma, die anoniem wil blijven, weten. Vooral bij een krant als Granma waar de cultus voor de hoogste leiders van het land altijd groot is, kan een dergelijke tekst wijzen op ‘gebrek aan respect’.

Bronnen
* Website 14ymedio en Fernando Ravsberg, website Cartas desde Cuba, 9 november 2017

Link

Director of Cuba’s communist party newspaper fired, 9 november 2017

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s