Trump benoemt nieuw hoofd ambassade in Havana

President Trump heeft Philip Goldberg benoemd tot hoofd van de VS-ambassade in Cuba. Persbureau Reuters zegt dat drie bronnen dit vandaag bevestigden. Philip Goldberg wordt beschouwd als een ervaren carrièrediplomaat, die in Havana aantreedt op een moment dat de spanningen tussen Cuba en de VS zijn opgelopen door de zogeheten ‘akoestische oorlog’. De onverklaarbare geluiden leidden tot ziekteverschijnselen onder het ambassadepersoneel en deed de Amerikaanse regering besluiten 60% van het personeel in Havana terug te trekken. De benoeming van Goldberg is nog niet officieel bekend gemaakt.

goldberg-philip

Philip Goldberg, het nieuwe hoofd van de VS-ambassade in Havana?

De benoeming kan tot irritatie leiden bij de Cubaanse regering. Goldberg werd in 2008 in Bolivia, Cuba’s bondgenoot, uitgewezen omdat hij zou hebben bijgedragen aan maatschappelijke onrust gericht tegen president Evo Morales. ‘De benoeming van ambassadeur Goldberg tot hoofd van de Amerikaanse ambassade in Cuba is provocerend omdat hij in Bolivia werd uitgewezen,’ aldus William LeoGrande, Cuba-expert van de American University. ‘Maar ambassadeur Goldberg is een professional in dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en hij moet het beleid van de Trump-administratie uitdragen. De tijd zal leren of hij instructies krijgt in de voetstappen van zijn voorganger te treden …. of een meer vijandig beleid moeten uitdragen.’

ambassade-kerry-en-la-habana14082015

Minister Kerry op 14 augustus 2015 tijdens de heropening van de VS-ambassade in Havana.

Geen detente
Goldberg komt in Cuba op een moment waarop sprake is van een fragiele detente tussen beide landen, sinds in 2015 onder president Obama de ambassade van de VS werd heropend. Sinds 1961 was deze gesloten vanwege de diplomatieke breuk tussen beide landen. Tussen 1977 en 2016 beheerden beide landen een zogeheten Office of Interest in Havana en Washington. Onder de administratie van Trump nam de vijandschap tussen beide landen weer toe en leidde dit tot nieuwe inperkingen van reizen en zaken doen. Ook werden 15 medewerkers van de Cubaanse ambassade in Washington uitgewezen. De VS stellen Cuba verantwoordelijk voor de gezondheidsproblemen waar een 25 personeelsleden van de Amerikaanse ambassade mee te maken hadden. De werkzaamheden van de VS-ambassade zijn teruggebracht tot het hoogst noodzakelijke; Cubaanse burgers kunnen er bijvoorbeeld niet langer terecht om een visum aan te vragen voor de VS.

Geen ambassadeur
Goldberg wordt niet benoemd als ambassadeur, maar als zaakgelastigde en de benoeming hoeft dan ook niet door het Congres te worden goedgekeurd. Hij volgt DeLaurentis op die Cuba in juni als Charge d‘Affaires verliet.

Bron
* Persbureau Reuters, Marc Frank in Havana, Patricia Zengerle en Steve Holland in Washington.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s