Rosa Maria Payá, activiste

De dissidente activiste Rosa Maria Payá woont tussen Havana en Miami, leidt het initiatief Cuba Decide / Cuba Beslist dat een volksraadpleging in Cuba wil om een begin te maken met de democratisering op het eiland. Rosa Payá is de dochter van oppositieleider Oswaldo Payá die op 22 juli 2012 bij een verkeersongeluk onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Rosa Maria Payá studeerde in 1989 af in fysica. Zij was het afgelopen jaar doelwit van een campagne tegen haar vreedzame activiteiten door de staatsmedia. In het kader van een serie publikaties op de website 14ymedio over gezichtsbepalende Cubanen volgt hier de tekst over Payá.

Rosa-Maria-Paya-2017

Rosa Maria Payá

In februari van dit jaar organiseerde Rosa Maria de uitreiking in Havana van de Oswaldo Payá: Libertad y Vida (Vrijheid en Leven) -prijs, een eerbetoon aan haar vader, oprichter van de Movimiento Cristiano Liberación (MCL).  Hij nam destijds het initiatief tot het Project Varela. De autoriteiten boycotten de uitreiking van de prijs en verboden Luis Almagro, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de prijs in ontvangst te nemen. Hij kreeg geen visum voor Cuba. Ook de voormalige president van Mexico, Felipe Calderón en Mariana Aylwin, dochter van de overleden Chileense ex-president Patricio Aylwin en oud-minister van Onderwijs in haar land, konden niet aan boord gaan van een vliegtuig dat hen naar Cuba zou brengen om de uitreikingceremonie bij te wonen.

oswaldo-paya-nationale-assemblee2007

In 2006 bood Oswaldo Payá de Nationale Assemblee ruim 25.000  ingezamelde handtekeningen aan van het Project Varela. Zijn dochter Rosa Maria bood in maart 2016 nog eens ruim 10.000 handtekeningen aan.

Verkiezingsfarce
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor de Poder Popular in november jl. riep Payá op het stembiljet ongeldig te maken door er het woord ‘volksraadpleging’ op te schrijven. De opposante klaagde de vervolging aan van de initiatiefnemers van deze actie en omschreef het verkiezingsproces als ‘farce’.

Bron
* Website 14ymedio, 27 december 2017

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s