Joaquín Quintas Solá, stafchef en generaal

Als nasleep van de orkaan Irma, die duizenden huizen op het eiland verwoestte en verschillende hotels in de noordelijke regio beschadigde, dient ook de ongebruikelijk prominente rol worden genoemd van Joaquín Quintas Solá (1938), stafchef van het Cubaanse leger. Deze hoge militair bezocht weken achtereen de getroffen gebieden en kreeg veel aandacht in de officiële media.

generaal-Joaquin-Quintas-Sola

Joaquin Quintas Solas

Deze militair, afkomstig uit Santiago,  die in 2018 80 jaar wordt, is een van de vier stafchefs van de Fuerzas Armadas Revolucionarias / Revolutionaire Strijdkrachten in Cuba. Hij is lid van het Centraal Comité van de Communistische Partij en volksvertegenwoordiger in de Nationale Assemblee. Hij heeft de titel Held van de Republiek en heeft tijdens de opstand tegen de dictatuur van Fulgencio Batista bomaanslagen gepleegd.

Luisteren
Sinds de verwoestende orkaan over Cuba trok, is Quintas Solá het meest zichtbare gezicht van de regering voor de slachtoffers geworden. Hij heeft inmiddels de ironische bijnaam gekregen van ‘generaal van het puin.’ Zij die hun woning geheel of gedeeltelijk hebben verloren, begroeten hem vol verwachting op zijn excursies naar de door de orkaan Irma getroffen gebieden en zeggen dat hij ‘weet hoe te luisteren, maar nooit iets concreets belooft’. Maar tijdens die excursies worden matrassen, cementtegels en wat keukengerei gedistribueerd. In het Journaal ziet men hem adviezen geven als een gezagvolle autoriteit met bevoegdheden die zijn militaire werkterrein overstijgen.

Vice-president
De publiciteit voor de rol die hij speelt, doet denken aan een soort verkiezingscampagne, wellicht als mogelijke kandidaat voor de functie van een van de vicepresidenten wanneer volgend jaar april president Raúl Castro aftreedt.

Bron
* Website 14ymedio 29 december 2017

Dit is het derde portret van Cubanen die, aldus de website 14ymedio, gezichtsbepalend zijn geweest voor het afgelopen jaar. Gisteren en eergisteren plaatsten wij de portretten van de computernerd Alexei Gámez en de mensenrechtenactiviste Rosa Maria Payá. De andere portretten van de zanger Haydée Milanés, de student Karla Pérez González, de badmintonspeler Osleni Guerrero, de meteoroloog José Rubiera Torres, Daniel Llorente, de ‘man met de vlag’ op de Eerste Mei, de kunstenaar Luis Manuel Otero Alcántara, de onafhankelijke kandidaat Aimara Peña en Dayana Chávez Victoria zijn in het Spaans te lezen op de site 14ymedio.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s