Het hardnekkig stilzwijgen van de Chileense president

Ons commentaar op de actualiteit

Vorige week zondag kwam de Chileeense president Michelle Bachelet in Havana aan voor een officieel bezoek van twee dagen. Centraal tijdens dit bezoek stonden de economische banden tussen beide landen. Die zijn toegenomen, maar Bachelet liet weten op economisch terrein verder te willen gaan. De Chileense export naar Cuba is van 1996 tot 2016 verdubbeld, met een huidige totale waarde van 35 miljoen dollar. Ook het aantal Chileense toeristen dat Cuba bezocht verdrievoudigde tussen 2010 en 2015 tot 49.000. De export van Cuba naar Chili is in tien jaar gestegen van 1,4 naar 4,3 miljoen dollar in 2016. Bachelet vond de cijfers positief, maar onvoldoende gezien het grote potentieel van de groeiende handelsbetrekkingen.

bachelet-inspectie-08012018

Raúl Castro en Michelle Bachelet inspecteren de wacht

Ontmoetingen
Voor het overige was sprake van ideologische nostalgie. Bachelet sprak o.a. met persoonlijkheden uit de wereld van de kunsten. Onder hen was de voorzitter van de officiele schrijversbond Miguel Barnet Ook de minister van Cultuur, Abel Prieto, schoof aan. Deze functionarissen zijn sterk verbonden met de Cubaanse staat en zullen de onvrijheid van kunstenaars – ook om het regime te kritiseren- niet aan de orde hebben gesteld. Dan had men beter de filmmaker Miguel Coyula en actrice Lynn Cruz, makers van Los enemigos del pueblo / De vijanden van het volk, kunnen uitnodigen. De première werd enkele weken geleden verhinderd dooor de Cubaanse staatsveiligheidsdienst die bezoekers van het theater bedreigden en dwongen het theater niet te betreden.

Vreemde keus
Bachelet bleek een trouwe bondgenoot van het regime in Havana. Nooit heeft Bachelet kritiek geuit op de stand van de mensenrechten op het eiland. Eenmaal verschilde ze van mening met Cuba. Dat was toen Fidel Castro na het bezoek van de Chileense president zich uitsprak ten gunste van een uitweg naar de zee voor Bolivia. Zwijgen over het lot van Cubaanse dissidenten en systematisch elk contact met deze activisten voor democratie vermijden, siert deze Chileense sociaal-democrate niet. Zij en haar familie waren ooit slachtoffer van de Pinochetdictatuur. Haar vader werd gevangen gezet omwille van zijn inzet voor de mensenrechten. Hij zou in de gevangenis sterven. In april treedt Bachelet af en maakt ruimte voor haar opvolger Piñera. Toch koos ze ervoor om aan het einde van het tweede mandaat als president naar een land te gaan waar het ontbreekt aan democratie een vrijheid.

De redactie
Aldus het commentaar van de redactie in de nieuwsbrief CubaTips die vandaag verschijnt.

Volledige inhoudsopgave nieuwsbrief van vandaag:

logo-van-cubatips-ontwerp-stijn

  1. Commentaar: Het hardnekkig stilzwijgen van de Chileense president
  2. Amerikanen kunnen geen kankervaccin in Cuba krijgen zonder wet te overtreden
  3. De 59ste verjaardag van de Cubaanse Revolutie
  4. Buena Vista Social Club: Adios, afscheid van het oude Cuba
  5. Cartoon: Dobbelen om Cuba’s toekomst
  6. Chili wil handelsrelatie met Cuba stimuleren
  7. Videofilm: De reis van de krokodil
  8. Vijf miljoen bezoekers mausoleum Che Guevara
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis abonnement
Wilt u ook alle nieuwe nummers van de CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Uw e-mail-adres is voldoende! Ruim 1.100 abonnees gingen u voor. Zij ontvangen elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s