In 2018 2,2 miljoen vaten olie uit Algerije voor Cuba

Cuba ontvangt dit jaar 2,1 miljoen vaten olie van het Algerijnse bedrijf Sonatrach, hetzelfde aantal als vorig jaar. Sinds oktober 2016 levert dit Algerijnse  staatsbedrijf ruwe olie aan het eiland. Toen daalden de olieleveranties vanuit Venezuela met 40%.

olie-Sonatrach-Oran-Algerije

Hoofdkwartier van Sonatrach in Oran, Algerije

‘In 2017 leveren we 2,1 miljoen vaten ruwe olie aan Cuba’, zegt commercieel directeur Omar Maaliou van Sonatrach aan persbureau Reuters. ‘Het komend jaar doen we hetzelfde,’ zegt hij. Cuba en Algerije onderhouden al lange tijd vriendschappelijke betrekkingen. Die werden geïntensiveerd in mei 2015 toen president Raúl Castro dit Arabische land bezocht en er o.a. sprak met eerste minister Abdelmalek Sellal en president Bouteflika.

bouteflika-raul-castro-2015

In mei 2015 bezocht Raúl Castro zijn collega Bouteflika van Algerije

Venezuela
Cuba produceert zelf maar 40% van de olie die het verbruikt en importeert elk jaar voor een waarde van tussen de 200 en 300 miljoen dollar aan olieproducten uit Algerije. Cuba sloot een akkoord met Venezuela waarbij olieproducten werden uitgeruild tegen Cubaanse artsen. Maar de laatste 10 jaar daalde de productie in Venezuela alsmaar, deels vanwege de economische situatie en verder door de daling van de olieprijzen op de wereldmarkt.  Er zijn geen officiële cijfers, maar geschat wordt dat Cuba dagelijks 55.000 vaten per dag uit Caracas ontvangt, veel minder dan de 100.000 die het land kreeg ten tijde van het presidentschap van Hugo Chávez.

Bron
* Website 14ymedio en diverse persbureaus, 11 januari 2018

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s