Zelfstandige fietstaxista krijgt 10 maanden cel

Lázaro Rodríguez, eigenaar van een bicitaxi in Jovellanos, provincie Matanzas,
moet tien maanden de cel in. Zijn misdaad? Hij protesteerde voor de kantoren van de communistische partij van Jovellanos tegen het tekort aan vergunningen voor kleine zelfstandigen, zoals hij. De officiële aanklacht luidde: delito de resistencia oftewel weerspannigheid.

bicitaxi7Alle kleine ondernemers zoals Rodríguez hebben een vergunning van de staat nodig om zoals hij, al fietsend op zijn bicitaxi personen te kunnen vervoeren. Maar klanten vinden in een stadje waar weinig toeristen komen is niet gemakkelijk. Een vergunning bemachtigen of een bestaande vergunning verlengen, is bijna onmogelijk. Nadat hij lastig was gevallen door een politieagent over een verlopen vergunning, ging Rodríguez op 8 januari, gewapend met een bord waarop zijn kritiek werd verwoord, naar het plaatselijk partijkantoor. Hij werd aangehouden en naar een politiebureau overgebracht.

Opschorting
Zijn vrouw Idalmis Garcia legt uit dat hij geen geldige vergunning had, omdat de uitgave ervan door de landelijke autoriteiten was opgeschort (zie link hierna). Partijprominenten vreesden ‘zelfverrijking’ door het groeiend aantal kleine ondernemers. De bicitaxista’s hebben ook te maken met steeds meer voorschriften o.a. van het Ministerie van Transport. April vorig jaar werd het dragen van een sticker verplicht waardoor het werkterrein tot bepaalde wijken werd beperkt. Belastingen zijn hoog evenals de kosten van de vergunningen. Om aan de wirwar van regeltjes te ontsnappen worden veel zaken ‘onder de tafel’ met politie of andere vertegenwoordigers van het gezag geregeld.

Bron
* Persbureau EFE, 18 januari 2018

Link
* Lees op deze Cubaweblog: Nieuwe beperkende maatregelen voeden pessimisme toekomst, 3 augustus 2017

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s