Nieuwe Chileense minister persona non grata in Cuba

Roberto Ampuero, auteur van de novelle Nuestros años verde olivo / Onze olijfgroene jaren, is benoemd tot de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken van Chili. Zijn autobiografische roman verscheen in 1999 en leidde tot grote woede bij de Cubaanse autoriteiten. Sinds dat jaar is hem de toegang tot Cuba verboden. Ampuero maakt nu deel uit van het kabinet van de Chileense president Sebastián Piñera.

Ampuero-Roberto-chili

Roberto Ampuero

De hoofdrolspeler van deze roman verlaat in 1974 Chili vanwege de dictatuur van Pinochet. Hij vlucht naar Oost-Duitsland en wordt verliefd op Margarita, de dochter van commandant Cienfuegos, de machtige ambassadeur van Fidel Castro in Moskou. Het koppel trouwt enkele maanden later op ‘het eiland van de vrijheid.’ Daar ervaren ze het andere gezicht van de Cubaanse revolutie en de botsing tussen hun politiek idealisme dat botst met de nieuwe elite in het revolutionaire Cuba. Ampuero beschrijft hoe de Revolutie steeds meer totalitaire trekken vertoont met materiële voordelen voor weinigen en onderdrukking van velen.

cover-nuestros-anos-verde-olivo-roberto-ampueroAuteur en diplomaat
Ampuero werd geboren in 1953 in Valparaíso en is in eigen land bekend geworden door zijn politieromans met in de hoofdrol detective Cayetano Brulé. Hij publiceerde in 2012 El último tango de Salvador Allende/De laatste tango van Salvador Allende en in 2014 Detrás del muro/Achter de muur. Tijdens het eerste mandaat van president Sebastián Piñera in 2011 werd hij benoemd tot ambassadeur van Mexico en in 2012 werd hij benoemd tot minister-president van de Nationale Raad van Cultuur en Kunsten in Chili. Die post verliet hij in maart 2014 toen president Michelle Bachelet voor de tweede maal aantrad als president van Chili.  Ampuero bekritiseerde nog onlangs Michèle Bachelet omdat zij tijdens haar recente bezoek aan Cuba geen contacten had gelegd met de oppositie of zich had uitgesproken over de schending van de fundamentele mensenrechten in het Cuba.

Bron
* 14ymedio, 23 januari 2018

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s