Reis 6 activisten naar Buenos Aires verboden

De Cubaanse immigratiedienst heeft verhinderd dat 6 Cubaanse activisten dit weekend naar Argentinië reisden om deel te nemen aan workshops over verkiezingsprocessen. Dat meldt Julio Aleaga, lid van het onafhankelijke platform Kandidaten voor de Verandering / Candidatos por el Cambio. Er zouden dit weekend 10 activisten naar Argentinië reizen, maar slechts 4 mochten daadwerkelijk vertrekken. Onbekend is waarom sommigen wel en anderen niet mochten vertrekken. Sommigen kregen op vliegveld José Martí te horen dat zij om redenen van ‘nationale veiligheid’ niet konden vertrekken, anderen werden gearresteerd voordat zij het vliegveld bereikten. De activisten zijn leden van CxC, Cuba Independiente y Democrática en het platform #Other18.

madrazo-juan-antonio

Juan Antonio Madrazo, coördinator Coördinador del Comité Ciudadanos por la Integración Racial (CIR), een beweging voor raciale gelijkheid

Onder de aangehouden activisten was Juan Antonio Madrazo Luna die het vliegtuig naar Buenos Aires niet mocht nemen. Ook María Mercedes Benítez (#Other18), José Ramón Polo (Mesa de Dialogo) en een derde nog niet geïdentificeerde persoon konden de reis niet maken. Madrazo was op weg naar het vliegveld aangehouden door officieren van de Policia Nacíonal Revolucionario en overgebracht naar het politiebureau in de wijk Diez de Octubre. Madrazo zei later dat ze hem veel vragen stelden over een vermeende relatie met het oppositieplatform Cuba Decide, omdat er “propaganda” van die beweging in de wijk Vedado was verschenen. De vier activisten die wel mochten reizen, waren Juan Moreno, advocaat Amado Calixto (beide van CxC) en de onafhankelijke kandidaat Aimara Peña, woonachtig in Las Tozas, Sancti Spíritus.

Meer reisbeperkingen
De reisbeperkingen die de Cubaanse autoriteiten opleggen aan activisten die willen deelnemen aan evenementen buiten het eiland, zijn het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Sinds de regering van Raúl Castro in januari 2013 een immigratiehervorming goedkeurde, groeide de aanwezigheid van Cubaanse dissidenten bij internationale bijeenkomsten en fora. De activisten klagen de autoriteiten nu aan omdat zij op weg naar het vliegveld worden vervolgd door de politie, er juridische blokkades worden opgeworpen tegen vertrek uit het land en potentiële reizigers worden bedreigd met represailles als zich zich ‘slecht gedragen’.

Bron
* Diario de Cuba, 12 februari 2018

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s